Exclusiv // Prețul real al celor două cariere de pietriș din granit din Ucraina, pierdute de Republica Moldova // DOC

Ilie Gulca
06/01/2021

Prețul real al celor două cariere din Ucraina, pierdute de Republica Moldova, este, de fapt, barajul de la Naslavcea prin care Moldova avea acces la 70% din apa Nistrului Superior. Cele două întreprinderi au fost „avantajul economic” invocat de Guvernul Filat pentru ratificarea Protocolului dintre Ucraina și Moldova din februarie 2010 prin care partea moldovenească de baraj a fost recunoscută ca proprietate ucraineană. Prin urmare, Moldova, după ce a cedat barajul, acum a pierdut și carierele.

Într-o notă elaborată de fostul viceministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Andrei Popov, în care erau indicate deputaților „avantajele financiare și economice” ale ratificării protocolului menționat mai sus, diplomatul menționa: „Intrarea în vigoare a acestui protocol creează premisele necesare pentru recunoașterea dreptului de proprietate al Republicii Moldova asupra următoarelor obiective amplasate pe teritoriul Ucrainei [...]: Cariera de pietriș din granit din orașul Pervomaisk și Cariera de pietriș din Cernăuți”.    

Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, a anunțat, luni, că Republica Moldova a pierdut activele a două întreprinderi de stat din industria extractivă amplasate în Ucraina. Este vorba de Cariera de piatră concasată din Pervomaisk și Cariera de pietriș și nisip din Cernăuți. 

„E strigător la cer. Ani la rând a decurs procesul devalizării acestor entități profitabile pe fundalul inacțiunilor sfidătoare ale autorităților statale abilitate… Din câte înțeleg, pe aceste fapte în Moldova nici nu a fost pornit vreun dosar penal. Evident că fără „крышa” la cel mai înalt nivel acest dezastru nu ar fi fost posibil. Eu cunosc precis cine din deputații actuali din majoritatea parlamentară se află în spatele acestei scheme criminale și muncesc acum pentru identificarea probelor”, a scris Slusari într-o postare pe Facebook.

Ilie Gulca
06/01/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii