image
Sursa foto: vanguardia.com

VIDEO: Rafturi pline cu produse din plastic în supermarketuri, chiar dacă acestea sunt INTERZISE în RM din 1 ianuarie

Noul an a venit cu noi restricții. Începând cu 1 ianuarie, comercializarea pungilor și a tacâmurilor din plastic este strict interzisă, conform unei legi votate încă acum doi ani. Sunt prevăzute și amenzi – în cazul agenților economici acestea ajung și la 12 mii de lei. Chiar și așa, comercianții nu se grăbesc să le scoată din vânzare. În mai multe supermarketuri am surprins rafturile pline cu produse din plastic. Deputatul PAS Dumitru Alaiba i-a cerut Ministerului de Interne să facă verificări și să aplice legea.

Echipa Jurnal TV a încercat vadă dacă unitățile comerciale s-au conformat noilor restricții. În timp ce unele rețele de magazine scoteau de pe rafturi vesela din plastic și o înlocuiau cu cea biodegradabilă, altele, în ciuda restricțiilor, suplineau stocurile de pe rafturi cu pahare, farfurii și tacâmuri din plastic. De exemplu, într-un supermarket, am surprins procesul de eliberare a rafturilor de vesela din plastic.

Administratorul acestui magazin, ne-a spus că știe despre amenzile care pot fi aplice și a dispus înlocuirea veselei din plastic cu cea biodegradabilă.

„Cunoaștem despre această lege și ne străduim să ne conformăm. Mai sunt unele produse pe care, în timpul acestei săptămâni, le întoarcem furnizorilor înapoi. În locul propunem produse biodegradabile și din carton, din hârtie, lemn și produsele care descompun foarte repede. Sunt puțin sunt mai scumpe, dar cu timpul vor ajunge la un preț normal”, afirmă acesta.

În alt magazin am surprins procesul de suplinire a rafturilor cu produse din plastic, precum farfurii, pahare sau bețișoare.

Administratoarea acestui supermarket nu a dorit să ne ofere un comentariu. În alt magazin, am surprins aceeași situație când am mers cu camera ascunsă.

Potrivit legii, din 1 ianuarie 2021 sunt interzise în totalitate utilizarea și comercializarea pungilor și a veselei din plastic, precum și a farfuriilor, paharelor și a bețișoarelor de unică folosință din plastic, cu excepția celor biodegradabile. Într-o postare pe Facebook, autorul proiectului, deputatul PAS, Dumitru Alaiba, susține că a expediat o solicitare Ministerului Afacerilor Interne în care îi cere să întreprindă măsuri.

„Parlamentul a interzis pungile și recipientele de plastic. Doar cu vorba, nu cu fapta. Pungi, pahare, farfurii, etc, încă se găsesc în vânzare. Ilegal. În cazul dat, vreau să văd ce acțiuni a întreprins Ministerul de Interne în scopul executării legii votate de deputați practic unanim. Pot să ne spună multe, dar realitatea este că legea nu funcționează la moment. Mă aștept ca în următoarele zile să se ia măsuri și să aplicăm această lege. Și dacă se vor porni peste micii comercianți, sau cetățeni, vor comite un abuz, pentru că trebuie să pornească de la acei câțiva jucători de pe piață care fac milioane pe acest business care ne poluează solurile, apele și aerul”, a menționat deputatul.

Utilizarea și vânzarea pungilor și a veselei din plastic va fi sancționată cu amenzi de până la 4500 lei pentru persoanele fizice și de până la 12000 lei pentru persoanele juridice.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: