Ce-au citit moldovenii în 2020

În anul când întreaga lume a aflat cuvântul „COVID-19”, oamenii au stat în izolare, și-au pierdut locurile de muncă sau au învățat să lucreze și să studieze acasă, mulți au fost cei care și-au găsit refugiul în lectură. 

În anul 2020, moldovenii au preferat să citească mai mult despre psihologie, cunoașterea de sine, cum să fii fericit și puternic. Cel puțin despre asta ne spune Diana Mihuță, angajată la librăria Cărturești din Chișinău, care ne-a vorbit despre cele mai căutate cărți la librărie.  

În capul listei este prima carte scrisă de actrița Ionela Hadârcă – „Uf”. Această carte destinată copiilor, dar și părinților, plină cu ilustrații și multe fraze delicioase, a apărut pe rafturile librăriei la începutul lunii decembrie și a fost căutată, răsfoită și cumpărată de foarte mulți. 

Nu a fost lipsită de atenție nici cartea „SAPIENS” de Yuval Noah Harari, care prezintă o scurtă istorie a omenirii înșirată în 384 de pagini. Cartea reprezintă o analiză desfășurată a religiei, politicii, biologiei, istoriei, filosofiei, științei și multe alte lucruri împletite cu îndemânare de istoricul, filosoful și profesorul universitar Yuval Noah Harari. Acest volum, tradus în peste 40 de limbi, a fost un bestseller în ultimii doi ani și este una dintre cărțile preferate ale fostului președinte american Barack Obama.   

După cunoașterea trecutului nostru, mulți au căutat și „Pacienta tăcută” de Alex Michaelides. Aceasta este cartea care te hrănește cu iluzia că ai dezvăluit misterul, ca pe la sfârșit să-ți dai seama că nu ai înțeles mare lucru. „Pacienta tăcută” este un thriller psihologic captivant, complicat, care te va năuci, dar în același timp te va ține cu respirația întretăiată până la ultima pagină. Iar misterul trebuie să-l descoperi singur. 

 Un exercițiu de revigorare pentru cei care au petrecut mai multe luni în casă a fost și „Inteligența emoțională” de Daniel Goleman. Autorul a împărțit cartea în cinci părți bine delimitate și a explicat pe înțelesul tuturor cum se mănâncă această prăjitură de inteligență, decorată cu emoție. 

Și în timpul pandemiei oamenii au vrut să citească despre educație financiară și viață. Pe toate acestea le-au găsit în „Tată bogat, tată sărac”, unde autorul Robert T. Kiyosaki descrie experiența proprie când a învățat de la tatăl său și de la tatăl prietenului său din copilărie despre bani, mentalitate sănătoasă și inteligență financiară. Dar mai multe le puteți deja descoperi singuri. 

„Poartă-te ca o doamnă, gândește ca un bărbat” de Steve Harvey se regăsește, de asemenea, în topul celor mai căutate cărți din anul 2020. Aceasta vorbește despre psihologia celor două sexe, despre reguli, relații și sfaturi pe care doar tu decizi dacă să le respecți sau nu. 

Citită de mulți a fost și o altă carte despre psihologie „Arta subtilă a nepăsării”, scrisă de bloggerul american Mark Manson. Această carte nu este una cu care te-au obișnuit autorii de dezvoltare personală, ci parcă încalcă orice limite și reguli scrise până acum. Cartea încearcă să te învețe să soluționezi probleme, dar să nu te fugărești după clipe efemere de euforie, care trec prea repede și lasă în urma lor multe goluri.  

Și dacă anul trecut s-au citit mai multe cărți triste, din listă nu a putut să lipsească nici Băiatul cu pijamale în dungi de John Boyne. Această poveste tristă reflectată prin ochii unui copil de nouă ani îți prezintă în amănunte realitățile dure din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, despre „ferma” înconjurată cu sârmă ghimpată și toți cei care poartă pijamale în dungi. 

Moldovenii au vrut să afle istoria vieții fostei primei doamne a Americii Michelle Obama. De aceea, au cumpărat autobiografia „Povestea mea” și au pornit să descopere secretele, temerile și trăirile unei femei puternice. 

Iar la final, aflăm că popular a fost și „Manualul femeii de succes” de Andra Olarean. „Nu e nimic rău să descoperi că ai o viață nefericită. Greșit e să te resemnezi și să nu faci nimic”, susține autoarea care schițează printre rânduri portretul unei femei puternice, care nu se teme să-și descopere capacitățile. 

La sfârșitul anului trecut și cei de la librăria Cartier au făcut o listă cu cele mai vândute cărți. Printre acestea au fost romanele Tatianei Țîbuleac: „Grădina de sticlă” și „Vara în care mama a avut ochii verzi”. La fel de căutate au fost și cele două cărți ale lui  Oleg Serebrian „Woldemar” și „Cântecul mării”. În acest top nu a lipsit nici albumul cu fotografii alb-negru „Lumea lui Zaharia”, care schițează cotidianul bunicilor noștri, iernile geroase, privirile timide, casele și costumele tradiționale și poveștile de care ne este dor. Deși au fost scrise cu mulți ani în urmă, totuși „Frunze de dor” de Ion Druță și „Singur în fața dragostei” de Aureliu Busuioc continuă să fie extrem de populare. 

În 2020, moldovenii au avut poftă și de antologia de poeme „Pâinea noastră cea de toate filele” de Vasile Romanciuc. S-a bucurat de mare succes și romanul dramaturgului, prozatorului și publicistului Constantin Cheianu „Dependența”, care îți spune la ce te duce dependența oamenilor din trecut.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.