06:44:19 19.04.2024
Stiri

VIDEO // Stoianoglo și Motuzoc reclamă „ATACURI din sfera politicului” asupra Procuraturii: „Ei vor o Procuratură independentă, dar care ar depinde doar de ei”

Actualitate 05.01.2021 11:13 Vizualizări2731 Autor: Ziarul National
VIDEO // Stoianoglo și Motuzoc reclamă „ATACURI din sfera politicului” asupra Procuraturii: „Ei vor o Procuratură independentă, dar care ar depinde doar de ei”


Șeful Procuraturii Generale, Alexandr Stoianoglo, și șefa Consiliului Superior al Procurorilor, Angela Motuzoc, acuză „tentative tot mai insistente și brutale ale unor actori politici de subminare a independenței instituționale și individuale a procurorilor, a încrederii publice în puterea judecătorească”. Mai mult, Stoianoglo și Motuzoc susțin că aceste atacuri, care s-ar fi „întețit în ultima vreme”, ar veni din partea „forțelor declarate proeuropene sănătoase”.

Într-un apel semnat de cei doi, dar și de reprezentanții Asociației Procurorilor și ai Asociației Veteranilor Procuraturii, citit astăzi de către Alexandr Stoianoglo într-un brifing de presă, se arată că timpurile în care „politicul făcea justiție, iar justiția dicta politica” nu a rămas în trecut.

„Asistăm la cel mai mare front ridicat împotriva Procuraturii de către politicieni și susținătorii lor, care își asumă rolul de judecători ai activității procurorilor și care aruncă zilnic cu noroi în Procuratură, prezentând fel și fel de situații pe care le califică ca fiind greșit soluționate juridic. Recunoaștem că suntem prestatori de servicii publice și necesitatea de a asigura interesul public privind activitatea Procuraturii, de a manifesta mai multă transparenţă, de a raporta despre modul și rezultatul muncii desfășurate, avansând pe această cale zi de zi, doar că specificul activității, restricțiile legale, impuse inclusiv și de necesitatea respectării drepturilor fundamentale ale omului, nu ne permit să o facem în volumul pe care ni-l cer politicienii”, a citit Stoianoglo din apel.

CITIȚI și Stoianoglo a recunoscut de ce A PUS PUNCT în „dosarul KULIOK”: „Oamenii care fac așa lucruri trebuie să fie pedepsiți în primul rând politic”. Ce spune procurorul general despre „dosarul Bahamas”

Capii Procuraturii din R. Moldova dau asigurări că „timpul statului capturat a luat sfârșit”, iar drepturile omului au început să primeze, că acuzatorii de stat nu mai pornesc dosare politice, iar oponenții politici nu mai sunt persecutați și oamenii de afaceri sunt lăsați să se dezvolte. Totodată, Procuratura nu ar mai răspunde comenzilor politice, nu ar raporta politicului și cercurilor de interese economice sau de alt ordin și „nu ia parte la jocurile ce i se impun acum direct și insistent”.

„Am sperat sincer că procurorii vor fi lăsați să se consacre aflării adevărului, care ani la rând a fost dosit, iar cei care pe nedrept au fost urmăriți și judecați vor fi repuși în drepturi. Anume aceasta a fost dorința, vociferată de la toate tribunele de către forțele declarate proeuropene sănătoase, care acum, în loc să încurajeze eforturile procurorilor, s-au dedat atacurilor inadmisibile, care nu fac decât să isterizeze societatea, să demoralizeze și să dezbine efectivul de procurori și subminează încrederea publică în puterea judecătorească, care pot fi echivalente cu un atac la adresa echilibrului constituțional al statului democratic. Toate aceste atacuri s-au întețit, depășind abuziv orice limită admisibilă, mai ales acum, când am avansat substanțial în anchete, când investigarea dosarului privind frauda bancară realizează progrese zi de zi”, crede conducerea Procuraturii.

Stoianoglo le-a arătat din deget politicienilor, afirmând că „justiția nu se face în birourile de la Președinție sau Legislativ, justiția nu se face pe Facebook sau în platourile televizate”: „Justiția se înfăptuiește în biroul procurorului de caz și sălile de judecată, pentru că polemicile politice nu pot înlocui o dezbatere judiciară și legală”.

CITIȚI și Viorel Morari îl învață pe Alexandr Stoianoglo cum trebuia să instrumenteze „dosarul KULIOK” și ironizează pe seama declarației procurorului general, potrivit căreia Plahotniuc ar fi „principalul beneficiar” al fraudei bancare

Motivul tuturor acestor atacuri împotriva Procuraturii ar fi că „politicienii sunt deranjați și nu se pot împăca cu gândul că nu mai au pârghii de a ne influența procesele instituționale interne și soluțiile pe care le luăm”, a continuat șeful Procuraturii Generale.

„Ei vor o Procuratură independentă, dar care ar depinde doar de ei”.

În același apel se mai arată că Procuratura, dar și justiția sunt criticate în spațiul public, iar declarațiile politicienilor la acest subiect ar fi „lipsite de echilibru” și „urmăresc să atace, să intimideze, să preseze procurorii la luarea anumitor decizii sau să demonstreze lipsă de respect față de aceștia, folosind argumente inadecvate, degradând sistemul procuraturii sau procurorii individual”.

CITIȚI și Stoianoglo, DESFIINȚAT după ce și-a prezentat raportul de activitate: „Mai mult OBSTRUCȚIONAȚI anchetarea cazurilor de rezonanță. Sunteți de partea hoților. PLECAȚI”

„Se creează impresia că politicienii au rezolvat toate problemele din societate, Parlament și Președinție, și, fiind experți în toate, au început să facă justiție, substituind procurorii și judecătorii. Stimați politicieni, societatea așteaptă schimbări spre bine în economie, medicină, asistență socială, învățământ, infrastructura transporturilor și drumurilor, mediu și altele. Nu problemele Procuraturii sunt cele care îi preocupă primordial pe cetățeni. Sunt probleme mult mai grave pe care fie că nu le cunoașteți, fie încercați să distrageți atenția de la incompetența de a le soluționa. Procuratura nu mai e o minge la piciorul nimănui, inclusiv al politicului”, a continuat să citească Stoianoglo din apelul făcut public marți.

Aceeași sursă le cere membrilor Executivului, Legislativului sau Președinției „să nu dicteze cine trebuie să stea la pușcărie”, fiindcă actuala Procuratură „nu se va conforma preferințelor și simpatiilor politice pentru a intra în grația cuiva”.

Deși apelul este adresat evident opoziției proeuropene și noului președinte Maia Sandu, fiind făcut public după ce Igor Dodon a plecat de la Președinție și nu a mai fost pedepsit pentru cazurile Bahamas și „kuliok”, așa cum a solicitat opoziția proeuropeană, Stoianoglo susține că nu vrea ca acest text să fie perceput ca „un act de confruntare cu noul președinte ales”.

„Dimpotrivă, Procuratura este gata să susțină și să contribuie la realizarea tuturor inițiativelor enunțate de noul președinte, centrate pe combaterea corupției, criminalității, reformarea sectorului justiției, doar că acest lucru trebuie să aibă loc în limitele impuse de Constituție. Repet, să susțină și în niciun caz să nu o resupună vreunei puteri. Să nu uităm prea repede lecțiile istoriei, date Republicii Moldova începând cu anul 2009, când din intenții „nobile”, Procuratura s-a pomenit la cheremul politicului și intereselor corporative. Să nu uităm că lecțiile uitate au tendința să se repete”, a spus Stoianoglo.

CITIȚI și Concluzia ex-premierului Ion Sturza: „Stoianoglo a EȘUAT din punct de vedere managerial”

La final, semnatarii apelului se adresează Comisiei de la Veneția, Asociației Internaționale a Procurorilor, Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni al Consiliului Europei, Rețelei Procurorilor Generali și șefilor instituțiilor echivalente din cadrul instanțelor judecătorești supreme din statele membre ale Uniunii Europene (NADAL), Parlamentului European și întregului corp diplomatic acreditat în Republica Moldova „pentru a scoate în evidență presiunile politice și intimidările venite din partea politicului prin care se încearcă subminarea independenței procurorilor în avantajul factorului politic”.

Menționăm că reprezentanți ai opoziției i-au reproșat lui Alexandr Stoianoglo că l-ar favoriza pe controversatul om de afaceri Veaceslav Platon care a fost scos de la închisoare și ar sta deja în spatele unor atacuri raider, că a achitat mai mulți „criminali”, că l-ar favoriza pe Igor Dodon și pe deputații socialiști și că, deși conduce de un an Procuratura Generală, nu ar fi soluționat niciun caz de rezonanță, iar dosarul „Laundromat” ar fi pe cale de a fi clasat pentru că „nu avem niciun fel de dovezi”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md