23:51:48 28.03.2024
Stiri

Guvernul lui Dodon nu s-ar fi preocupat INTENȚIONAT de pregătirea R. Moldova de VACCINAREA anti-COVID: „Sistemul dispune de un singur frigider - 80*C, cu capacitate de stocare pentru 14 000 de doze de vaccin”

Actualitate 05.01.2021 14:58 Vizualizări2877 Autor: Ziarul National
Guvernul lui Dodon nu s-ar fi preocupat INTENȚIONAT de pregătirea R. Moldova de VACCINAREA anti-COVID: „Sistemul dispune de un singur frigider - 80*C, cu capacitate de stocare pentru 14 000 de doze de vaccin”


Guvernul lui Igor Dodon nu s-ar fi preocupat deloc de pregătirea R. Moldova pentru vaccinarea anti-COVID, iar acum cele 200 de mii de doze de vaccin promise de România nu pot fi recepționate de către Chișinău. R. Moldova dispune de un singur frigider care poate să asigure păstrarea vaccinului „Pfizer” la o temperatură de minus 80 de grade Celsius, în condițiile în care un asemenea echipament costă în jur de 10 mii de euro, susține consilierul prezidențial în domeniul sănătății, Ala Nemerenco.

„Povești cu vaccin sau cum arată grija guvernului Dodon pentru sănătatea noastră... Prin septembrie, conducerea Ministerului Sănătății declara că a solicitat alianței globale pentru vaccinuri să includă R. Moldova în lista statelor ce vor beneficia de vaccin anti-COVID testat și precalificat de OMS. Abia pe 7 decembrie R. Moldova a completat ancheta și a trimis cererea la COVAX - rețeaua globală pentru imunizare anti-COVID, prin care ar urma să primim cu titlu gratuit 20% vaccin din necesități. Pe 25 decembrie conducerea declara că vaccinul nu va fi „Pfizer”, care este „un vis irealizabil pentru R. Moldova”. Frigidere, transportarea la -70*C sunt condiții imposibil de realizat pentru țara noastră, s-a spus atunci. Se vorbea de frigidere ca despre lansarea unei nave spațiale intergalactice”, a menționat consilierul Maiei Sandu.

Potrivit Alei Nemerenco, era evident că vaccinul „Pfizer” era unicul aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului, doar că guvernarea nu a mișcat un deget pentru a-l obține.

„La 31 decembrie, odată cu demisia, conducerea Ministerului Sănătății a emis un comunicat de presă prin care ne anunță că noi, moldovenii, avem preferințe pentru vaccinurile și anume să fie pe bază de proteină, inactive. Cineva, acolo sus, le consideră mai atractive. Sau poate am fi noi cu sânge albastru, mai știi? Tot acest comunicat ne anunță că R. Moldova ar putea beneficia de vaccin prin intermediul COVAX începând cu trimestrul II din 2021, iar un plan de acțiune ar fi gata pe la mijlocul lui ianuarie. Exact în aceleași zile, după ce România anunță donația sa de 200 de mii de doze, a apărut declarația că vaccinul prin intermediul COVAX vine în prima decadă a lunii ianuarie, adică mâine-poimâine. Ex-premierul, în conferința de presă de la despărțire, ne-a zâmbit enigmatic și ne-a spus să stăm liniștiți că mai sunt și reacții adverse la vaccin. De parcă nu ar fi suficienți conspiraționiști”, s-a revoltat Ala Nemerenco.

Astfel, sursa citată explică faptul că, din cauza guvernării, sistemul de sănătate din R. Moldova nu este pregătit de vaccinare anti-COVID.

„Nici organizațional, nici tehnic. Pregătirile abia acum au început. Iar declarațiile foștilor bulversează și mai mult. La ora actuală sistemul dispune de un singur frigider -80* C cu capacitate de stocare pentru 14 mii de doze de vaccin. Și aceasta în condițiile când un frigider cu până la 1 000 de litri și -80*C costă în jur de 10 mii de dolari. Asta în condițiile în care suntem în pandemie de 10 luni bune, personalul medical se îmbolnăvește cu zecile și decedează cu sutele. Unii însă au mofturi, scuzați, preferințe... Și timp berechet să aștepte un vaccin, care cade pară mălăiață și nu trebuie de alergat prea mult. Ce contează că până atunci mai mor vreo mie? Statistica unora e rezistentă tare. Sunt aceste acțiuni parte din planul cu nume de cod: „după noi și potopul” și aruncarea în aer a sistemului? În acest caz, toată conducerea Ministerului Sănătății merită nu doar ordine la demisionare, ci busturi în toată înălțimea… Care nu o au”, a conchis Nemerenco.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md