Linkuri accesibilitate

SUA: alegeri decisive pentru controlul Senatului american


Snatorea republicană Kelly Loeffler la mitingul electoral din Dalton, la care președintele Donald Trump a venit să susțină candidații republicani în alegerile senatoriale din statul Georgia, 4 ianuarie 2021.
Snatorea republicană Kelly Loeffler la mitingul electoral din Dalton, la care președintele Donald Trump a venit să susțină candidații republicani în alegerile senatoriale din statul Georgia, 4 ianuarie 2021.

Marți au loc in statul Georgia alegeri decisive pentru viitorul politic imediat al Statelor Unite. De rezultatul lor depinde cine va controla Senatul american în următorii doi ani.

De rezultatul lor depinde cine va controla Senatul american în următorii doi ani. Pe fundalul acestui scrutin se află președintele Trump și încercările sale de a anula rezultatul alegerilor prezidențiale pe care le consideră – fără vreo dovadă - fraudate.

Trump a încercat, într-o conversație telefonică de o oră – făcută publică fără voia sa - să-l convingă sâmbătă pe secretarul de stat republican, din Georgia, să facă ceva pentru a corecta rezultatul și a-i facilita victoria, indicând chiar câte voturi ar trebui să găsească pentru a răsturna rezultatul prezidențialelor. Acel îndemn, însoțit de amenințări, nu numai că nu are la baza dovezi de fraudă, dar este și la limita sau poate dincolo de limita legalității.

Senatorii republicani Kelly Loeffler si David Perdue, care luptă pentru cele două locuri din Georgia, încearcă să se mențină în afara acestor dispute și altor acțiuni controversate ale președintelui, pornind probabil de la premiza că, în condiții normale, se presupunea că republicanii au șanse mai mari să câștige decât democrații, asta în ciuda victoriei lui Biden.

În alegerile prezidențiale din noiembrie, ceea ce pare să fi contat a fost dorința unei părți a electoratului de a-l vedea pe Trump plecat de la Casa Alba, dar – susțin analiști republicani – pe ansamblu, statul se menține pe o linie conservatoare moderată, în ciuda schimbărilor demografice si de altă natură. Kelly Loeffler si David Perdue au evitat să ia poziție față de intenția unor republicani din Congres de a nu certifica rezultatul prezidențialelor.

Purdue a spus totuși că ar sprijini opoziția la confirmarea lui Biden, dacă s-ar afla în Congres miercuri, dar un va fi acolo pentru că propria sa alegere un va fi fost validată. Disensiunile din partidul Republican, atacurile lui Trump împotriva guvernatorului și secretarului de stat din Georgia – ambii republicani – ar putea influența prezența la urne și reduce șansele candidaților republicani.

Susținători ai lui Trump și-ar putea pune întrebarea dacă să voteze într-un sistem pe care președintele îl caracterizează drept fraudulos.

În conversația telefonică făcută publică cu secretatul de stat din Georgia, Donald Trump chiar îl avertizează pe acesta că decizia sa de a nu modifica rezultatul prezidențialelor ar putea descuraja prezența electoratului conservator care vede „ce i-ați făcut președintelui”.

Democrații sunt încurajați de prezența masivă la urne, de când votul a început, în circumscripții considerate favorabile lor. Rezultatul votului de marți este greu de anticipat. În cazul în care contra-canditații democrații Jon Ossoff și Raphael Warnock câștigă, Senatul va fi divizat egal 50-50 și votul decisiv, când va fi nevoie, aparține vicepreședintelui, de la 20 ianuarie încolo, democrata Kamala Harris.

XS
SM
MD
LG