(foto) Mark Verlan – „un experimentator fără pereche”. Faceți cunoștință cu operele plastice ale artistului nonconformist

FotoJet (30)
Foto: Mark Verlan

Astăzi, vă facem cunoștință cu câteva dintre operele artistului plastic Mark Verlan, regretatul pictor nonconformist de la Chișinău. Operele lui Mark Verlan sunt dificil de explicat, deoarece reprezintă un amestec aproape paradoxal dintre conceptualism, performanță, postmodernism, naïve art și suprarealism. Artistul a creat povești colorate care i-au făcut pe toți să se arunce cu capul în realitatea fanteziilor sale.

Lucrările sale de basm și ironice relatau subtextul social general, făcând personajele sale să se afle într-o mișcare constantă și să interacționeze cu publicul.

„Un experimentator fără pereche, maestru al reciclării obiectelor uzate, un magician al pensulei scăldate în ironie, un artist ce trimitea oamenilor mesaje subtile, ne-a lăsat o comoară de lucrări și un gol pe care nimeni nu-l va umple.
Mark Verlan avea doar 57 de ani”, scrie Klumea.

Mark Verlan s-a născut la Cocieri, în familia unei bucătărese și a unui jurist. Mai târziu, a ajuns să învețe la Școala de Arte „Alexei Șciusev”. Cu părere de rău însă, nu a fost acceptat la colegiul de arte Repin pe motiv că nu se înscria în tipare cu viziunile lui artistice. Așa că a mers la armată, care ulterior a fost și motivul pentru care nu l-au mai putut refuza la admitere.

AICI puteți vedea mai multe lucrări ale artistului Mark Verlan.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ilinca Televca
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente