fbpx

Teatrele și instituțiile culturale din Chișinău ar putea fi redeschise

Instituțiile culturale de pe teritoriul capitalei ar putea fi redeschise. Asta dacă Comisia pentru Sănătate Publică a municipiului Chișinău va accepta un demers în acest sens al primarului Ion Ceban. Anunțul a fost făcut de edil în cadrul unei intervenții pe Facebook în această seară.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Am consultat acest subiect și cu juriștii și sperăm că putem să punem în aplicare începând cu ziua de mâine, dacă Comisia municipală de Sănătate Publică va da curs acestui demers.

Am avut multe discuții în această privință cu reprezentanții ascoiațiilor de creație și a teatrelor. Voi face mâine un demers în adresa Comisiei pentru a permite activitatea acestora pe teritoriul mun. Chișinău”, a anunțat edilul.

Potrivit lui Ceban, situația epidemiologică înregistrează în prezent o anumită stabilizare.

Asta nu înseamnă că nu se poate complica pe viitor. Dar în această situație aș avea argumente de ce putem redeschide aceste isntituții. 1 – la această etapă avem spații mult mai aglomerate, începând cu transportul public și finalizând cu unele instituții; 2 – aceste activități ale instituțiilor de cultură sunt printre puținele surse de venit ale oamenilor care activează în acest domeniu; 3 – toată lumea are nevoie și de hrana spirituală”, a spus primarul.

ZUGO amintește că potrivit deciziei nr. 35 din 27 noiembrie a Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP), a fost declarată stare de urgență în sănătate publică în perioada 30 noiembrie 2020 – 15 ianuarie 2021.

Astfel, începând cu 28 noiembrie 2020 a fost interzisă activitatea cluburilor de noapte şi a ringurilor de dans, iar din 30 noiembrie a fost interzisă deservirea clienților în unitățile de alimentație publică (restaurante, baruri, cantine, cafenele) în intervalul orar 22.00-7.00.

În perioada stării de urgență în sănătate publică a fost interzisă organizarea și desfășurarea conferințelor științifice, competițiilor sportive, olimpiadelor cu prezența fizică a persoanelor, precum și desfășurarea activităților cu prezența spectatorilor în incinta teatrelor, cinematografelor, sălilor de concerte, caselor de cultură.

Este restricționată și aflarea în locurile publice (păduri, parcuri, alei, plaje etc.), în grupuri mai mari de 3 persoane, aflarea persoanelor în vârstă de peste 63 ani în afara domiciliului și în spațiile publice fără necesitate stringentă, precum și aflarea pe terenurile de joacă pentru copii, terenurile sportive, parcurile de distracții și zonele de agrement.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button