/VIDEO/ În sectorul Ciocana, lucrările de construcție a două blocuri continuă, chiar dacă autorizația a expirat

05 ianuarie 2021, ora 22:00

Problema construcțiilor ilegale rămâne încă una actuală pentru Chișinău. Azi dimineată, mai mulți locatari din sectorul Ciocana au protestat în fața Primăriei Capitalei, solicitând administrației locale să oprească lucrările de construcție a două blocuri, deoarece a expirat autorizația pe care o dețineau firmele care le construiesc.

Reprezentanții protestatarilor au fost audiați de către viceprimarul Capitalei și șeful Direcției juridice a Primăriei. Ei le-au spus oamenilor că stoparea lucrărilor nu ține de competența administrației locale, dar este datoria altor instituții să se pronunțe pe acest caz.

Locatarii care trăiesc în casele din imediata vecinătate a blocurilor aflate în construcție spun că, odată cu finisarea lucrărilor, în casele lor nu va mai pătrunde lumina soarelui, iar zona va fi foarte aglomerată.

ELENA, ADMINISTRATOARE BLOC: „Se construiesc acolo 3 blocuri a către 22 de etaje, dintre care A și B au documentul de constriure expirat.”

VASILE, LOCATAR BLOC ALĂTURAT CONSTRUCȚIEI: „Clădirile care se construiesc acuma se construiesc cu 22 de ietaje, la noi sunt 14 etaje.”

„Vine atâta populație să trăiască acolo, acuma fiecare familie are transport, noi n-o să putem răsufla, dar mai mult ca atât – nu o să avem lumina soarelui în clădirile unde trăim noi în ziua de azi.”

Protestatarii au fost chemați la o discuție, la care a participat și viceprimarul de Chișinău, Victor Chironda. Acesta, însă, a părăsit repede sala, nu înainte de a le aminti oamenilor nemulțumiți că subiectul a mai fost discutat cu reprezentanții administrației publice locale. Totuși, pe holurile Primăriei, el ne-a confirmat faptul că cele două blocuri de pe strada Mircea cel Bătrân 15 se construiesc în mod ilegal.

„Ați chemat presa și vreți să discutași aceleași lucruri pe care le-am mai discutat.

VICTOR CHIRONDA, VICEPRIMAR AL MUNICIPIULUI CHIȘINĂU: „Aceste două blocuri se construiesc ilegal și noi facem toate procedurile necesare ca să oprim acestă ilegalitate.”

,, – Când a fost emisă acestă autorizație și, respectiv, care sunt acțiunile care urmează să le întreprindeți mai departe? – Pretura Ciocana trebuie să meargă să le facă prescripție ca ei să oprească lucrările. Asta se va întâmpla în zilele următoare: astăzi sau mâine.”

La rândul său, șeful Direcției juridice a Primăriei Chișinău ne-a explicat că firma de construcții are două câștiguri de cauză în instanță, însă acestea nu produc efecte juridide, deoarece autorizatia de construcție este expirată.

VALERIU BOGDAN, ȘEF, DIRECȚIA JURIDICĂ A PRIMĂRIEI CHIȘINĂU: „Agentul economic are două hotărâri a instanței de judecată, dar chiar dacă e în favoarea lor, autorizația este expirată și, conform legii, ei trebuie să vină cu o nouă cerere la Primărie ca să depună la prelungirea autorizației de construire.”

Am mers la fața locului, pentru a vedea, dacă șantierul este în lucru. Potrivit locatarilor, acolo se construiște fără întrerupere, ridicându-se câte un etaj în fiecare săptămână. Am reușit să discutăm cu doamna Elena, una dintre locatarele, gemurile căreia au deschidere spre aceste construcții. Femeia spune că îi este greu să-și imagineze, cum va suporta aglomerația, atunci când în blocurile noi construite vor veni proprietarii.

ELENA, LOCATARĂ BLOC ALĂTURAT CONSTRUCȚIEI: „Trei blocuri cu multă lume o să fie. O să fie un mușuroi de furnicare, care nu vom avea pe unde ne învârti, nici cu mașinile, nici pe jos.”

„Nu o să avem deschidere la alee, nu o să avem deschidere. Tot o să fie întuneric.”

Am încercat să-i contactăm pe reprezentanții companiei care efectuează lucrările de construcție la cele două blocuri, însă aceștia nu ne-au răspuns la telefon.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram