‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 25 aprilie, 2024
22.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaMoldova, locul 24 în lume după exportul de vinuri

Moldova, locul 24 în lume după exportul de vinuri

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Republica Moldova a exportat, în 2019, vin de doar 97,7 milioane de dolari(cele mai recente date), cifră ce o plasează pe locul 24 în lume, înaintea Chinei, Greciei și României, scrie Mold-street cu referire la o analiză a worldstopexports.com.

Producția locală se află foarte departe de primele poziţii, ocupate de Franţa (11 miliarde de dolari), Italia (7,3 miliarde de  dolari), Spania (3,1 miliarde de dolari), Australia (2,1 miliarde de dolari) sau Chile (1,9 miliarde de dolari), state care şi-au făcut din vin un brand de ţară.

Analiza mai relevă că până și state precum Letonia sau Lituania, unde nu se cultivă vița de vie, exportă de 2-3 ori mai multe vinuri decât Republica Moldova și se află pe locurile 15 și 20 în lume. Cel mai probabil că este vorba de reexport, deoarece cele două state baltice importă și cantități foarte mari de vinuri.

Georgia, care la fel a fost afectată de embargourile rusești, a exportat în 2019 vinuri în valoare de circa 223 milioane de dolari, de 2,3 ori mai mult decât Republica Moldova.

Pe de altă parte țara noastră întrece la capitolul export de vinuri, țări vinicole precum Grecia, România sau Bulgaria.

De notat că, circa 70% din vinurile moldovenești sunt exportate în vrac, respectiv au o valoare adăugată mică.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›