‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 22 aprilie, 2024
13.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaPiața mondială agricolă: Cum s-au modificat prețurile pentru porumb, grâu și soia în noul...

Piața mondială agricolă: Cum s-au modificat prețurile pentru porumb, grâu și soia în noul an

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Ce prețuri sunt oferite pentru cereale în această perioadă la nivel mondial, dar și care sunt tendințele principalelor piețe aflați în acest articol.

Piața Europeană

Prima sesiune a anului a fost destul de agitată atât pe Euronext, cât și pe CBOT. Volatilitatea ridicată este determinată de incertitudinea privind cererea și oferta de porumb și soia. Prețurile pentru grâu sunt influențate în continuare de aceste 2 culturi.

Potrivit Agritel, pe piața fizică, tranzacționările rămân relativ inactive, dar se reiau treptat după o pauză la sfârșitul anului. În ultima ofertă pentru grâu din Algeria, deși originea este opțională, ne putem aștepta ca OAIC să acorde prioritate grâului din Germania, Franța și Argentina, în baza prețurilor afișate.

Cotații Euronext

În Argentina, după angajații din porturile maritime, vameșii amână operațiunile de transport maritim. Mai mult, Argentina a decis să suspende exporturile de porumb până la sfârșitul lunii februarie pentru a reduce inflația din țară.

Acest lucru duce la o creștere a prețurilor după revizuirea producției în scădere în Statele Unite și Ucraina și la o cerere mare din partea Chinei. Pe Euronext, izbucnirea gripei aviare în sud-vestul Franței, ar putea reduce cererea în regiune pentru cerealele destinate furajelor.

‹ adv ›

Pe fondul incertitudinilor cu privire la producția reală de soia din Brazilia, prețurile pe piețe variază mult. În prezent, estimările sunt de aproximativ 130 de milioane de tone.

Pentru semințele oleaginoase, creșterea prețurilor uleiurilor vegetale în 2020 a fost impresionantă pentru canola, soia și uleiul de palmier. În schimb, prețurile pentru rapiță au arătat doar progrese moderate, sugerând că ar înregistra majorări în viitorul apropiat.

Efectele pandemiei de anul trecut vor fi resimțite probabil încă câteva luni. În acest moment, euro continuă să crească față de dolar și este tranzacționat la 1,2270 în această dimineață. Prețurile pentru petrol în New York au scăzut la 47,50 dolari pe baril.

‹ adv ›

Brexitul are în prezent un impact major asupra sectorului financiar. Agricultura și industria alimentară vor avea de câștigat în urma semnării unui acord de liber schimb între Marea Britanie și Europa.

Piața Regiunii Mării Negre

De la începutul sezonului, Rusia a exportat peste 30 de milioane de tone de cereale, stabilind un nou record de activitate în prima jumătate a campaniei. Anul trecut, această cifră a fost de 25 de milioane de tone, în scădere față de 29 de milioane de tone exportate în sezonul de comercializare 2018/19, în care a fost stabilit recordul anterior.

Cu aproape 3,8 milioane de tone de grâu exportate în decembrie, nivelul livrărilor din port rămâne stabil, în ciuda scăderii observate față de noiembrie (4,3 milioane de tone). Operatorii ruși se așteaptă la o scădere mai accentuată în ianuarie (un potențial de 2,5 milioane de tone).

Odată cu introducerea taxelor, prețurile mai mari pentru grâul rusesc în comparație cu grâul ucrainean sau european, ar putea limita vânzările pentru grâul de această origine.

Piața SUA

Ieri, înainte de deschiderea piețelor, prețurile pentru soia în SUA au crescut ieri cu 30 de cenți per bushel. În timpul sesiunii oficiale, prețurile au început a scădea ușor astfel ca la sfârșit, creșterea prețurilor a fost destul de limitată, inclusiv și pentru alte produse.

Acesta este un semn al incertitudinii sporite actuale pe diferite piețe. Fondurile financiare continuă să dețină o poziție netă lungă pentru porumb și soia. Acest lucru creează o bază instabilă.

Săptămâna trecută, inspecțiile la export au arătat livrări de 324.983 tone de grâu și 912.802 tone de porumb, în ​​conformitate cu așteptările comercianților.

Analiza anterioară a pieței mondiale agricole, disponibilă pe acest link.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›