image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

„Fiul ploii” s-a ridicat la ceruri; Artistul plastic Mark Verlan a fost condus pe ultimul drum // FOTO

Artistul plastic Mark Verlan a fost condus pe ultimul drum de către familie și prietenii săi astăzi, 04.01.2021. „Marioca - fiul ploii” a fost înmormântat în zi cu ploaie, în Cimitirul Central din Chișinău. În curtea bisericii din cimitir au fost expuse câteva tablouri semnate de Mark Verlan. În semn de onor, prietenii săi au tras focuri de salvă dintr-o armă confecționată de artist: un „șampanomeot”(șampanie-mitralieră).

Mark Verlan s-a stins din viață la sfârșit de decembrie, pe crucea sa stă inscripăționată data de 26.12.2020. Prietenii săi spun însă că nu se știe cu exactitate data decesului, pentru că l-au găsit fără suflare în atelireul său în prima zi a anului 2021. Mark ar fi suferit un atac de cord, spun ei.

În timp ce sufletul lui Mark se ridica la ceruri, presa anunța despre noua sa expoziție, în realitate virtuală, încărcată pe platforma TheOpen-Art.com, dedicată acestor tipuri de expoziții, care poate fi văzută chiar începând cu ziua în care a fost găsit fără suflare, din 1 ianuarie 2021.

Mark VerlanMark Verlan

Expoziția VR cuprinde 27 de lucrări ale artistului și este un cadou de Revelion pentru iubitorii de artă și toți cei care au urmărit activitatea Asociației ”Arbor”, conduse de managerul cultural Victoria Nagy Vajda.

Expoziția lui Mark Verlan a fost încărcată de Augmented Space Agency, la adresa theopen-art.com/exhibition, în singura galerie virtuală din România și R. Moldova (expozițiile VR sunt accesibile de pe calculatoare și ochelari VR Oculus Quest). Accesibilă cu ochelari VR sau de pe un simplu laptop, galeria virtuală oferă senzația unei „plimbări“ în voie prin sălile unei galerii sau a unui muzeu, existând chiar și posibilitatea apropierii și a „atingerii“ lucrărilor expuse.

Mark VerlanMark Verlan

Mark Verlan (n. 1963) este cel mai strălucit și celebru artist nonconformist de la Chișinău. Opera de artă a lui Verlan reprezintă un amestec aproape paradoxal de conceptualism, performance, postmodernism, artă naivă și suprarealism. Verlan creează povești colorate, în mai multe straturi, provocând privitorul să se arunce fără să se uite în spate în realitatea fanteziilor sale. Verlan trăiește în propria imaginație, vise și speranțe. De fapt, operele sale ironice dezvăluie subtextul social general al Republicii Moldova, făcând ca personajele sale să se afle într-o mișcare constantă și care interacționează ușor cu publicul. Mark Verlan este un artist care iubește să experimenteze. Transformă orice obiect găsit, cum ar fi o pereche de ghete vechi sau o scoarță de copac, în obiecte de artă, pline de estetică, dar și de semnificații iraționale. În 2003, Mark Verlan a participat în expoziția „Blut und Honig“, de la The Essl Collection (Viena), îngrijită de cunoscutul curator Herald Szeemann iar, în 2011, a reprezentat Republica Moldova la Bienala de la Veneția. A expus în nenumărate expoziții în Austria, Germania, Italia, Moldova, Olanda, România, Suedia și SUA. În 2019 și 2020 a expus la București, Galeria Posibilă, și la Iași, Galeria Artep”, scrie Jurnalul.ro.

Noutăţile partenerilor

comentarii: