image
Sursa foto: IPN

Moștenire de la Plahotniuc: Proprietarii de la „Gemeni” spun că statul va plăti milioane de euro dacă va retroceda clădirea

Deși Vladimir Plahotniuc a părăsit Moldova, iar centrul comercial „Gemeni”, oficial, nu-i mai aparține, problemele între foștii și actualii proprietari ai clădirii continuă să amenințe bugetul țării. După ce, în luna mai, din bugetul de stat, foștilor proprietari le-au fost achitate despăgubiri de 1,5 milioane de euro, în baza unei hotărârii CEDO, la rampă au apărut actualii proprietari, care susțin că s-ar urmări lipsirea lor de afacerea pe care au cumpărat-o în aprilie 2019, înainte ca Plahotniuc să fugă din țară. Aceștia amenință că, dacă statul va da curs hotărârii CEDO și îi va lipsi de clădirea din centrul capitalei, ei vor depune o plângere în arbitrajul internațional, iar Moldova ar putea pierde 100 de milione de euro.

Reprezentantul acționarilor majoritari ai centrului comercial „Gemeni” SA, Leonid Sidorov, a menționat într-o conferință de presă că foștii proprietari ai clădirii, care au obținut câștig de cauză la CEDO, vor să preia 72% din afacere. Asta în contextul în care Curtea Supremă de Justiţie urmează să se pronunţe asupra unei cereri de revizuire depuse de statul Republica Moldova, prin intermediul agentului guvernamental, Oleg Rotari. Acesta a cerut ca foștilor proprietari să li se retrocedeze o parte din clădirea casei de comerț, ceea ce ar însemna, de facto, exproprierea actualilor asociați.

„Declarăm deschis că dacă Curtea Supremă de Justiție sevalăsa intimidată și va admite respectiva ilegalitate, vom acționa promt pentru a ne apăra drepturile, iar responsabilitatea pentru o eventuală condamnare a Republicii Moldova, de 100 de milioane de euro, vor trebui să-și asume participanții la aceste acțiuni ilegale și lipsite de logică ce se întreprind în raport cu noi”, a declarat Leonid Sidorov, reprezentantul acționarilor majoritari ai „Gemeni” SA.

Procesul în care agentul guvernamental a cerut revizuirea dosarului bate pasul pe loc de aproape un an de zile, ședințele de judecată fiind amânate de mai multe ori în baza unor cereri de recuzare ale magistraților sau chiar a cererilor depuse de agentul guvernamental. Asta în condițiile în care hotărârea CEDO trebuia să fie executată până pe 18 mai 2020. Acum, statul plătește zilnic penalități de 300 de euro foștilor proprietari ai clădirii. Avocatul acestora, Mihai Lupu, spune că la mijloc sunt interese mari și că se urmărește ca statul să nu recupereze și să nu returneze clădirea foștilor proprietari, ci să dea bani din buget, astfel încât hotărârea CEDO să fie executată. De partea cealaltă, agentul guvernamental, Oleg Rotari, susține că, în acest dosar, apără ”exclusiv interesele Guvernului”.

Amintim că, în perioada litigiului ajuns la CEDO, centrul comercial ”Gemeni” a aparținut fostului șef al PD Vladimir Plahotniuc și fostului președinte ucrainean Petro Poroșenko, prin intermediul a două companii afiliate. În 2010, Plahotniuc a fost acuzat că ar fi preluat ilegal controlul asupra clădirii de la fostul administrator al acesteia, Ilie Rotaru. În aprilie 2019, SA ”Gemeni” a intrat în posesia companiei ”Twins Estate” SRL, care deține și grupul de companii „Rogob”. Cu zece luni în urmă, la 5 martie 2020, procurorul general Alexandr Stoianoglo spunea că ”Procuratura Generală va porni o procedură penală pentru a investiga cazul centrului Gemeni”. Am sunat astăzi la Procutură pentru a întreba la ce etapă se află dosarul. Purtătoarea de cuvând a instituției, Maria Vieru, ne-a comunicat că ”în prezent investigațiile au fost suspendate până la soluționarea cazului de către Curtea Supremă de Justiție”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: