image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Socialiștii o acuză pe Maia Sandu că vrea să-i forțeze pe miniștrii demisionari să rămână în funcții

Socialiștii o acuză pe președintele Maia Sandu că „vrea să-i forțeze” pe cei trei miniștri, care și-au anunțat plecarea din Guvern împreună cu Ion Chicu, să rămână în funcție. Mai mult, ministru Justiției face aluzie că Maia Sandu ar putea fi chiar judecată pentru „constrîngere la muncă forțată”. De partea cealaltă, consilierul președintelui în domeiul justiției, Olesea Stamate, spune că Maia Sandu nu a încălcat nicio lege.

Într-un articol postat pe site-ul oficial al PSRM se arată că „deputatul socialist Bogdan Țîrdea a publicat o scrisoare emisă de Maia Sandu către premierul Ion Chicu în ziua de 31 decembrie 2020”, iar prin acel document președintele ar încearca „să forțeze cei trei miniștri, care au plecat împreună cu Ion Chicu (Viorica Dumbrăveanu, Serghei Pușcuță și Anatol Usatîi) să rămână la guvernare până la învestirea unui nou cabinet de miniștri”. La scurt timp, ministrul Justiției, Fadei Ngacevschi, a postat un mesaj pe Facebook în care nu a vizat-o direct pe Maia Sandu, dar a citat din Codul Penal articolul care pedepsește „munca forțată”.

De partea cealaltă, expertul în drept constituțional Nicolae Osmochescu susține că „nota informativă a președintelui Maia Sandu este absolut corectă” și că cei trei miniștri ar fi putut să renunțe efectiv la funcție în cazul în care Ion Chicu nu și-ar fi dat demisia. În cazul în care a demsionat întregul Guvern, miniștrii trebuie să-și exercite atribuțiile până la numirea unui nou Executiv, consideră Osmochescu.

„Atunci când demisionează tot Guvernul, el rămâne conform articolului 103 din Constituție în exercitarea funcției, dar numai de administrare a treburilor publice și le exercită până la depunerea jurământului de către noul Guvern. Tu trebuie să-ți exerciți datoria până când vine un nou Guvern și la revedere!”, afirmă Osmochescu.

Cu o reacție a venit și consilierul Maiei Sandu în domeniul Justiției, Olesea Stamate.

„Din momentul când Ion Chicu a declarat că guvernul condus de el demisionează, întreg cabinetul de miniștri a intrat în demisie, astfel urmând, după lege, să-și exercite interimatul până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern. (...) Fără să reducem situația la absurd, haideți să ne gândim ce s-ar întâmpla daca toți miniștri dintr-un guvern în demisie ar refuza să-și exercite interimatul? Probabil legiuitorul a prevăzut această posibilitate doar pentru prim-ministru, astfel încât să asigure buna administrare a treburilor publice până la numirea noului Guvern”, a explicat Stamate.

Serviciul de presă al Guvernului ne-a comunicat că cei trei miniștri demisnari nu s-au prezentat astăzi la locul de muncă.

Noutăţile partenerilor

comentarii: