Poliția, mustrată pentru inacțiune: „Alde Nikita puteau cumpăra petarde mai că nu și pe scările Guvernului”

Primarul capitalei este nemulțumit de modul în care oamenii legii au reacționat la unele apeluri, în timpul sărbătorilor de iarnă, în special la chemările legate de vânzările ilegale de pirotehnice. „Din sectorul centru s-a apelat de 8-9 ori, dar așa și nu s-a mai intervenit, iar alde Nikita puteau cumpăra petarde pe bulevardul Ștefan cel Mare, mai că nu și pe scările Guvernului”, spune Ceban. La rândul său, poliția spune că s-a muncit în zilele de sărbători, cu sute de apeluri, în special pe timp de noapte și a solicitat detalii pe cazurile înregistrate de primar, pentru a fi documentate.

Foto: UNIMEDIA

„Cred că doar din rețelele de canalizare nu s-au auzit petarde, iar toți, alde Nikita, puteau să procure la fiecare pas, inclusiv pe Ștefan cel Mare. Îmi pare că și pe scările de la Guvern se vindeau neregulamentar aceste petarde.

Poliția nu a fost prezentă în oraș, iar pe străzi am avut tot felul de vânzători ilegali. Înțeleg că polițiștii tot sunt oameni și au nevoie de sărbători, dar noi am convenit că avem nevoie de o monitorizare strictă, fără supărări.

Au fost 8 sau 9 apeluri chiar în centrul capitalei privind ilegalități, dar nimeni nu s-a mai apropiat, mai ales în curțile blocurilor de locuit”, a spus primarul Ion Ceban, la ședința Primăriei de astăzi.

La rândul lor, oamenii legii spun că au muncit în zilele de sărbători și au solicitat informații suplimentare pe cazurile rămase nedocumentate.

„Au fost înregistrate 45 cazuri contravenționale, 9 dintre care pe comercializarea de pirotehnice, care sunt în judecată pentru a fi aplicate sancțiunile de rigoare.

90 de angajați în fiecare noapte au fost implicați în monitorizare și reacționare la situația din municipiul Chișinău.

Cât despre aceste cazuri menționate, vă rog să fie înaintate la direcție ca să putem reacționa și examina”, a declarat la aceeași ședință, Tudor Borș, șeful secției Coordonarea activităților de securitate publică a Direcției de poliție a municipiului Chișinău al IGP.

„Vă rog chiar să examinați să aflăm de ce nu s-a intervenit. Prestigiul vine de la capacitatea de răspuns, cât de eficient și rapid și cât de bine se duc lucrurile până la capăt”, a adăugat Ceban.

Potrivit datelor prezentate de Borș, săptămâna trecută au fost înregistrate 1646 apeluri la serviciul 112. Aproape 900 dintre acestea au fost recepționate pe timp de noapte. Cel mai solicitant sector a fost Botanica, iar cele mai puține apeluri au venit de la Buiucani.

În total, au fost întocmite 1106 procese verbale cu amenzi aplicate în valoare de 965 800 lei.


Pub