Războiul acuzațiilor dintre Sturza și Platon: „Este cel mai nociv personaj.” „Sunteți agentul secret al lui Plahotniuc!”

Fostul premier, Ion Sturza și omul de afaceri, Veaceslav Platon, se războiesc public, lansându-și acuzații dure reciproce. Sturza îl face pe Platon „cel mai nociv personaj pentru țară, chiar mai nociv decât Ilan Șor și Vlad Plahotniuc”. În replică, omul de afaceri îl numește pe fostul premier „trădător de țară”, care l-a ajutat pe Plahotniuc să „captureze statul”.

Foto: UNIMEDIA

„Ne-ați obosit deja cu tonul Dvs. educativ, moralizator și dorința de vă a impune drept conștiință a națiunii. E timpul să vă scoatem masca ipocrită și să vă expunem oprobriului public esența dezgustătoare.

Trebuie să explic societății de ce toți se unesc împotriva mea și de ce putoarea colectivă nu poate fi luată drept opinie publică.

Nu voi povesti cum Dvs., în mod fraudulos, ați înșelat și devastat fabricile de conserve din Moldova de 8 mln. $.

Nu voi spune cum Dvs. ați câștigat primii voștri bani gheață, prin procurarea coruptă a Rompetrol.

Voi spune despre cum ați comis un Act al trădării naționale, slujindu-l pe Plahotniuc. Voi spune, de ce acum luptați atât de asiduu cu cei care au declarat război pentru distrugerea lui Plahotniuc.

Începând cu luna decembrie 2015 și până în ianuarie 2016 în Moldova s-a dat o bătălie crâncenă pentru preluarea puterii între Plahotniuc și societate. La acea vreme, președintele Timofti a refuzat categoric să înainteze candidatura lui Plahotniuc la funcția de prim-ministru.

Atunci cu Dvs. a luat legătura domnul Timofti și v-a propus să deveniți prim-ministru. Toți înțelegeau că Plahotniuc fie va accepta din cea de-a doua tentativă candidatura Dvs., fie va merge pe calea dizolvării Parlamentului.

Și în unul, și în celălalt caz, Plahotniuc era să piardă puterea.

Dvs. ați acceptat să mergeți până la capăt și să luptați cu capturarea definitivă a statutului.

Cu toate acestea, după tentativa eșuată de numire a Guvernului, atunci când președintele Timofti intenționa să înainteze Parlamentului candidatura Dvs. pentru a doua oară, fapt prin care urma să-i prezinte sentința lui Plahotniuc, Dvs. ați declarat că sunteți în România și că, în curând veți reveni și veți face tot ceea ce ați convenit anterior. Ați tras de timp. Iar în acest moment Plahotniuc cumpăra deputații.

Ulterior ați încetat să mai ridicați receptorului chiar și atunci când suna președintele, după care, în genere, aveați telefonul deconectat. Abia atunci toți au înțeles că Dvs. împreună cu Plahotniuc i-ați tras pe toți pe sfoară, oferindu-i lui Plahotniuc posibilitatea să câștige timpul necesar pentru a forma majoritatea, a adopta deciziile necesare prin intermediul Curții Constituționale și să captureze puterea.

Atunci ați comis un Act de trădăre națională în detrimentul întregului popor.

Anume pe conștiința Dvs. sunt cei trei ani de fărădelege și hoție a cetățenilor noștri. Anume Dvs. sunteți agentul secret de influență a lui Plahotniuc, pe care el îl scoate din mânecă cu fiecare ocazie. Anume acum, când el este în convulsii, Dvs. veniți în ajutorul ocrotitorului vostru secret, „denunțându-i” dușmanii.

Chiar și în istoria cu Victoriabank, în realitate Dvs. îl protejați pe Plahotniuc, întrucât acționarii români, după încasarea de la Victoriabank a banilor în folosul statului, vor cere anume de la Plahotniuc, în calitate de vânzător, întoarcerea pierderii cauzate de vânzarea „mărului stricat”.

Excelența Voastră, prințul Ion Sturza (anume așa Vă place să fiți numit), sunteți un Trădător Național, un laș și un mincinos”, a declarat Veaceslav Platon.

Replica vine după acuzațiile, mai mult sau mai puțin similare, lansate de Ion Sturza la adresa lui Platon, la o emisiune TV.

„Veaceslav Platon să nu ne dea nouă lecții de morală și etică. El este cel mai nociv personaj în istoria financiar-economică a țării, e mai nociv decât Șor și decât Plahotniuc. El e exponentul unei grupări criminale și încearcă acum să își adjudece că ar fi pentru el, dar în spate sunt fsb-iști, bancheri negri din Rusia”, a declarat Ion Sturza.

Omul de afaceri Veaceslav Platon, a fost eliberat pe 15 iunie 2020 din arest, după 4 ani de detenție. Veaceslav Platon a declarat presei că despre eliberare a fost anunțat de administrația Penitenciarului nr. 13. El a menționat că scopul său este „restabilirea justiției, să întoarcă poporului banii furați, să curețe țara de elementele plahotniuciste”.

În urma eliberării sale, PG a precizat că „circumstanțele noi descoperite în cadrul procedurii de revizuire urmează a fi examinate prin coroborare cu probele anterior acumulate, în cadrul unui proces judiciar transparent, cu respectarea tuturor garanțiilor inerente unui proces echitabil - omisiuni grave ce au fost admise în cadrul procedurilor judiciare anterioare ce-l vizau pe Platon.”

Procurorul General Alexandr Stoianoglo a declarat că dosarul în privința lui Veaceslav Platon a fost falsificat în totalitate, iar condamnarea acestuia a fost ilegală, iar ulterior a fost inițiată procedura de revizuire a sentinței și examinare a cazului.

La 14 decembrie 2018, Veaceslav Platon a fost condamnat la 25 de ani de închisoare, sentință care include și cei 18 ani de închisoare la care a fost condamnat anterior, dar și în dosarul în care a fost învinuit de tentativă de escrocherie și corupere a mascaților din detașamentul „Pantera”.

Ion Sturza este unul dintre cei mai bogați moldoveni din România. Acesta a fost prim-ministrul țării la sfârșitul anilor 90, apoi premier desemnat, în anul 2015, dar nu a mai ajuns să fie votat. Acesta a mai avut schimb de replici acide și cu alți politicieni, cum ar fi fostul premier Vlad Filat, pe care l-a avut ca subaltern în Guvernul pe care l-a condus. „Din Guvernul tău au rămas doar galoșii în memorie, iar în 2016 te-ai dus după periuța de dinți și încă o mai cauți”, i-a replicat anterior Filat lui Struza, făcând referire la aceeași situație descrisă de Platon.


Pub