În ce constă noua taxă de salubrizare, pe care o vor achita locuitorii capitalei

Noua taxă pentru salubrizare pe care o vor achita locuitorii capitalei, în mărime de 10 lei lunar, se va achita o dată în an, în luna noiembrie. Viceprimara Inga Ionesii a venit cu precizări la acest subiect astăzi, în cadrul ședinței Primăriei.

Foto: UNIMEDIA

„Conform propunerilor Ministerului Finanțelor, mecanismul de aplicare a taxei respective este în proces de elaborare, în comun cu Serviciul Fiscal de Stat şi Agenţia de Guvernare Electronică. Aceasă taxă este calculată lunar, dar va fi aplicată și achitată o dată la un an. Deci, respectiv achitările se vor efectua în luna noiembrie, facturile vor fi remise de către direcția taxei locale, până în luna noiembrie vom avea mecanismul elaborat. El în principiu va fi după aceeași formulă cum este aplicat acum impozitul pe imobil. Achitarea se va achita la sfârșit de an”, a menționat viceprimara Inga Ionesii.

Inga Ionesii a mai menționat că această taxă nu dublează ceea ce mulți locuitori ai Chișinăului zic că achită pentru evacuarea deșeurilor din ogradă, este o taxă sanitară, care se achită de fiecare locuitor al orașului pentru înreținerea orașului, pentru efectuarea aceeași salubrizări în oraș, în parc, pe străzi. Aceeași reparație a curților, amenajarea teritoriului în municipiu. Și diferă de taxa care se achită lunar pentru evacuarea deșeurilor și efectuarea curățeniei în ogradă.

Nouă taxă pentru salubrizare s-a pus în aplicare din 1 ianuarie. Fiecare persoană fizică înscrisă la adresa declarată ca domiciliu va achita 10 lei lunar. Sunt scutite de taxă persoanele de vârstă pensionară, cele cu dizabilităţi şi copiii cu vârsta de până la 18 ani.


Pub