8 lucruri bune care s-au întâmplat deja în 2021 acasă sau în lume

Chiar dacă nu a trecut nicio săptămână de când suntem în 2021, în jurul nostru s-au petrecut lucruri bune pe care vrem să le împărtășim cu tine.

Republica Moldova

1. Vaccinul împotriva COVID-19, tot mai aproape

Fosta ministră a Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă că Moldova ar putea primi primele vaccinurile „în prima decadă a lunii ianuarie” prin intermediul platformei COVAX. Asta înseamnă că vom primi 20 la sută din necesarul de vaccinuri gratuit, iar cantitățile suplimentare le vom putea cumpăra la „prețuri speciale”.

2. Fără pungi și veselă de unică folosință din plastic

De la 1 ianuarie 2021, polițiștii vor avea dreptul să te amendeze dacă folosești sau vinzi pungi din plastic sau veselă de unică folosință. Dacă ești persoană fizică, riști o amendă de până la 4 500 de lei, iar dacă ești persoană juridică ai putea fi pedepsit cu până la 12 mii de lei.

Citește și: Cum ne bucurăm de natură fără să-i dăunăm

3. Mai mult vin moldovenesc în România


90 de vinuri din 14 crame moldovenești se vor vinde, mai nou, pe TopDrinks.ro, un magazin online de băuturi alcoolice din România. Colaborarea face parte din cea mai recentă campanie de promovare online susținută de Wine of Moldova, în colaborare cu TopDrinks.ro. Special pentru asta, retailerul de băuturi alcoolice a creat o categorie specială de vinuri moldovenești pe site.

Restul lumii


4. Rezultatul testului la coronavirus gata în 10 secunde

Oamenii de știință din Turcia au inventat un test care detectează infecția cu coronavirus în doar 10 secunde. Testul se prelevează din gură și are o precizie de 99%. Rezultatul pozitiv apare aproximativ în 5-10 secunde, iar cel negativ circa 20 de secunde.

5. Jocuri video pentru copiii din spitale

Compania japoneză multinațională de electronice și jocuri video Nintendo colaborează cu o organizație nonprofit pentru a aduce console de jocuri copiilor din spitalele din SUA. Copiii spitalizați vor avea peste 25 de jocuri cu care să se distragă, inclusiv „Super Mario Party” și „The Legend of Zelda: Breath of the Wild”.



„Jocurile sunt instrumente importante de distragere a atenției care normalizează mediul de îngrijire a sănătății și îi ajută pe copii să treacă prin experiențe dificile”, a spus Julie Hertzog, una dintre specialiștii care lucrează la spitalul „Mary Bridge” din Tacoma, Washington, spital unde a debutat proiectul, transmite CNN.

6. Cea mai bătrână persoană din lume și-a sărbătorit ziua de naștere

Pe 2 ianuarie 2021, cea mai bătrână persoană din lume a împlinit 118 ani. Este vorba de Kane Tanaka, născută pe 2 ianuarie 1903. Ea a fost recunoscută de Guinness World Records ca fiind cea mai în vârstă persoană din lume, în martie 2019, la vârsta de 116 ani.



În prezent, locuiește într-un azil de bătrâni din Fukuoka, Japonia. Femeia și-a sărbătorit ziua de naștere alături de alți rezidenți.

Când a fost întrebată despre secretul longevității sale, Tanaka a răspuns: „Mănâncă mâncare delicioasă și studiază”. Ea a spus că își propune să trăiască până la 120 de ani, transmite Japan Times.

7. Curățenie după Revelion

Tu ce ai făcut pe 1 ianuarie? Încă mâncai salată Olivier? Oamenii care locuiesc lângă plaja faimoasă din Bali, Kuta Beach, pe 1 ianuarie au lucrat. Aceștia au decis să înceapă anul colectând de pe plajă 30 de tone de gunoi adus de ape. 70% din gunoi este plastic.

Poluarea cu plastic este o problemă serioasă în Indonezia. În noiembrie 2018, o balenă moartă a fost găsită lângă insula Kapota din Parcul Național Wakatobi, lângă Sulawesi, cu 6 kg de deșeuri de plastic în stomac.

Workers clean up piles of debris and plastic waste brought in by strong waves at Kuta Beach in Bali, Indonesia, 01 January 2021.

În aprilie, guvernul indonezian a lansat un plan de reducere a deșeurilor de plastic din țară. Planifică reducerea deșeurilor din plastic oceanic cu 70% până în 2025 și eliminarea poluării cu plastic până în 2040.

8. Fără datorii în 2021

Dr. Omar Atiq, un medic de origine pakistaneză în Statele Unite, a iertat datoriile de 650.000 de dolari pentru aproximativ 200 de pacienți cu cancer. Decizia luată a fost urmată de închiderea clinicii lui care a funcționat aproape trei decenii. Înainte de Crăciun, el a trimis felicitări de sărbători foștilor săi pacienți, spunându-le că datoriile vor fi compensate.

 „De-a lungul timpului mi-am dat seama că există oameni care pur și simplu nu pot plăti. Eu cu soția mea ne-am gândit la asta și am decis să iertăm datoriile”.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.