Petardele și focurile de artificii, mai periculoase decât crezi. Cine are de suferit

După noaptea de Revelion, în care în orașele de pe întregul glob au răsunat petarde și focuri de artificii, tot mai mulți oameni care au animale de companie descriu experiența îngrozitoare prin care au trecut. Dacă pentru unii exploziile înseamnă un spectacol de lumină și sunet, pentru alții acestea sunt egale cu stres, anxietate, atacuri de panică. Animalele sălbatice și cele domestice sunt puternic afectate, iar unele chiar pot deceda.

Tot în noaptea dintre ani, străzile Romei au fost acoperite cu sute de păsări moarte sau speriate și debusolate din cauza focurilor de artificii, aprinse de către oameni, în pofida faptului că autoritățile le-au interzis.  

Focurile de artificii au speriat și animalele din grădina zoo din Chișinău, unde lupii au refuzat să mănânce câteva zile din cauza stresului, iar unul dintre struți s-a rănit când a încercat să se ascundă de sunetul mult prea puternic generat de petardele și focurile de artificii care au răsunat, relatează Publika

De ce sunt periculoase 

Societatea pentru protecția păsărilor și a naturii afirmă că în timpul artificiilor, stolurile de păsări care dorm erup în zbor speriate și dezorientate, iar asta provoacă moartea multora din ele ca urmare a faptului că se lovesc de copaci, garduri, panouri, geamuri, clădiri și alte obiecte solide pe care nu le pot distinge în acest haos. De exemplu, în orașul Beebe din Arkansas în 2010 au căzut din cer peste 5000 mierle cu aripi roșii după ce în oraș au fost proiectate focuri de artificii. 

În afară de daunele provocate faunei și animalelor domestice, petardele și focurile de artificii provoacă poluarea aerului. Acestea elimină o încărcătură masivă de elemente chimice: compuși de sulf și carbon, urme de metale grele și gaze toxice, care rămân în atmosferă și dăunează sănătății. Expunerea la aceste particule este periculoasă pentru copii, bătrâni și adulții cu probleme cardiace sau de respirație. Cantitatea de emisii de carbon provenite din focurile de artificii de pe întregul glob în noaptea de Revelion o întrece cu mult pe cea provocată de incendiile extinse de pădure și se face vinovată de apariția găurilor în stratul de ozon.

Țările care au renunțat la artificii

Deși autoritățile din mai multe țări au renunțat la focurile de artificii în perioada pandemiei, totuși, oamenii au luat această „distracție” pe seama lor și s-au bucurat. S-au bucurat atât de mult, încât cerul s-a luminat minute în șir, bubuitura continuă a cauzat migrene la cei mai sensibili și la persoanele în etate sau au speriat și chiar ucis multe animale și păsări. 

Londra a anulat spectacolul de artificii, după ce premierul Boris Johnson a anunțat că Marea Britanie intră în carantină generală. Rio de Janeiro a anulat focurile de artificii pentru a evita aglomerațiile. Încă în luna noiembrie, autoritățile din Germania au decis să interzică folosirea focurilor de artificii pentru noaptea de Revelion din acest an pentru a evita accidente din cauza folosirii necorespunzătoare a focurilor de artificii care ar putea crea și mai mult de lucru pentru angajații medicali. 

Autoritățile din Galapagos, arhipelag care aparține Ecuadorului, au decis să interzică folosirea focurilor de artificii pe teritoriul insulelor, pentru a proteja, în acest fel, ecosistemul unic din regiune. Ei au observat că artificiile cauzează animalelor tahicardie și alte afecțiuni cardiace, stres, anxietate și chiar modificări de comportament. În acest sens și în România a fost scrisă o petiție pentru interzicerea focurilor de artificii. 

Conform legislației Republicii Moldova, utilizarea focurilor de artificii este permisă, cu condiția utilizării articolelor pirotehnice achiziționate la una din unitățile comerciale autorizate de către autoritățile publice locale. Este interzisă comercializarea în perioada orelor 22.00-07.00, iar folosirea lor în această perioadă constituie o faptă pasibilă de răspundere contravențională, însă de la care se face derogare în seara de Revelion. Cu toate acestea, focurile de artificii în țara noastră sunt o obișnuință și pentru alte sărbători, cum ar fi nunțile. 

 Soluții și cum putem ajuta animalele  

Încă în anul trecut, autoritățile din Shanghai au arătat că dronele ar putea înlocui focurile de artificii

Pentru animale, experiența focurilor de artificii este diferită de alte zgomote naturale puternice, cum ar fi tunetul. Focurile de artificii sunt mai aproape de sol, mai vibrante și sunt însoțite de explozii bruște, fulgere și mirosuri aprinse. De aceea, în ajunul zilelor în care știți că sunt folosite multe focuri de artificii trebuie să pregătiți un loc familiar animalului de companie, unde nu se aud atât de tare bubuiturile.

Atunci când se aud focurile de artificii încearcă să fii aproape de animalul de companie, ca să-i oferi o stare de siguranță. Mulți fac marea greșeală și își iau animalele de companie să urmărească împreună focurile de artificii, ceea ce îi agită și mai mult. 

***

Focurile de artificii au fost menționate încă în sec. al VII-lea, în China. Acestea au fost inventate la scurt timp după crearea prafului de pușcă. Treptat, acestea au ajuns în lumea întreagă. Astfel, în secolul al XIV-lea, europenii se delectau cu impresionante spectacole de focuri de artificii. 

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.