13:43:18 25.04.2024
Stiri

Consilierul prezidențial pe probleme juridice crede că miniștrii care au anunțat că pleacă din Guvernul demisionar trebuie să-și exercite funcțiile până la învestirea unui nou executiv: Legea îi permite lui Chicu să plece, însă nu și miniștrilor

Actualitate 04.01.2021 19:17 Vizualizări3230 Autor: Ziarul National
Consilierul prezidențial pe probleme juridice crede că miniștrii care au anunțat că pleacă din Guvernul demisionar trebuie să-și exercite funcțiile până la învestirea unui nou executiv: Legea îi permite lui Chicu să plece, însă nu și miniștrilor


Consilierul prezidențial pe probleme juridice, Olesea Stamate, susține că legislația R. Moldova nu prevede procedura de demisie a miniștrilor dintr-un guvern aflat în demisie, iar această situație ar urma să fie clarificată de către magistrații de la Curtea Constituțională.

Olesea Stamate explică, într-o postare pe Facebook, de ce președinta Maia Sandu nu a semnat un decret privind demisia celor trei miniștri din guvernul în exercițiu - Serghei Pușcuța de la Finanțe, Anatol Usatâi de la Economie și Viorica Dumbrăveanu de la Sănătate. Aceștia au anunțat că pleacă odată cu fostul premier Ion Chicu, de la 31 decembrie 2020.

Consiliera Maiei Sandu afirmă că, din momentul în care Ion Chicu a declarat că Guvernul condus de el demisionează, întreg Cabinetul de miniștri a intrat în demisie, astfel urmând, după lege, să-și exercite interimatul până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern.

Aceeași sursă precizează că legea prevede posibilitatea pentru prim-ministru să refuze exercitarea interimatului până la învestirea noului guvern, însă „nu prevede asemenea posibilitate și pentru ceilalți membri ai Guvernului, adică legea nu reglementează emiterea unui decret în caz de demisie a unui ministru dintr-un guvern demisionar”.

CITIȚI și DOC // Președintele Maia Sandu i-a trimis o SCRISOARE lui Ion Chicu în ultima zi a anului: „Constituția nu reglementează posibilitatea unui membru al Guvernului aflat în demisie să refuze exercitarea atribuțiilor până la numirea unui nou Executiv”

„Articolul din lege la care a făcut referire Guvernul, solicitând doamnei președinte să emită un decret, este articolul 18 din Legea cu privire la guvern, care însă reglementează modalitatea de demisie a unui membru al guvernului plenipotențiar, nu al unui guvern în exercițiu. Este de înțeles că nicio persoană nu poate fi forțată să muncească și nu a fost nici pe departe scopul nostru să obligăm pe cineva să rămână. Însă, atât timp cât legea nu reglementează această procedură, nu am considerat judicios să emitem un decret în acest sens. Fără să reducem situația la absurd, haideți să ne gândim ce s-ar întâmpla daca toți miniștri dintr-un guvern în demisie ar refuza să-și exercite interimatul? Probabil legiuitorul a prevăzut această posibilitate doar pentru prim-ministru, astfel încât să asigure buna administrare a treburilor publice până la numirea noului guvern. Pe de altă parte, însă, în cazul în care unul dintre miniștrii unui guvern în exercițiu nu-și poate exercita interimatul din cauze obiective – această situație nu este reglementată de lege. Respectiv, ar fi probabil cazul ca Curtea Constituțională să se expună la acest subiect”, a expicat consilierul prezidențial.

CITIȚI și Ministrul Justiției o amenință cu ÎNCHISOAREA pe Maia Sandu care consideră ilegal refuzul miniștrilor din Guvernul Chicu de a-și exercita atribuțiile până la învestirea unui nou executiv

Amintim că fostul premier Ion Chicu i-a solicitat Maiei Sandu să emită un decret prin care să ia act de demisia celor trei miniștri care au plecat împreună cu el. Președintele a refuzat s-o facă, pe motiv că legislația nu prevede acest lucru. În replică, ministrul în exercițiu al Justiției, Fadei Nagacevschi, fostul consilier al socialistei Zinaida Greceanîi, a amintit că, potrivit Codului Muncii, „munca forțată” se pedepsește cu închisoare de la 2 la 10 ani.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md