Republica Moldova a pierdut activele a două întreprinderi din industria extractivă, aflate în Ucraina. Cum a fost posibil

Marcela Meglei
04/01/2021

Republica Moldova ar fi pierdut activele a două întreprinderi de stat din industria extractivă, aflate în Ucraina. Este vorba de Cariera de piatră concasată din Pervomaisc și Cariera de pietriș și nisip din Cernăuți. Anunțul a fost făcut luni de către vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari.

„E strigător la cer. Ani la rând a decurs procesul devalizării acestor entități profitabile pe fundalul inacțiunilor sfidătoare ale autorităților statale abilitate… Din câte înțeleg, pe aceste fapte în Moldova nici nu a fost pornit vreun dosar penal. Evident că fără „крышa” la cel mai înalt nivel acest dezastru nu ar fi fost posibil. Eu cunosc precis cine din deputații actuali din majoritatea parlamentară se află în spatele acestei scheme criminale și muncesc acum pentru identificarea probelor”, a scris Slusari într-o postare pe Facebook.

Într-un răspuns la o solicitare de informație a parlamentarului Nicolae Ciubuc, directorul Agenției Proprietății Publice (APP) descrie schema prin care statul a rămas fără active în aceste Întreprinderi de Stat. „Ce ține de situația economică a Întreprinderii de Stat Cariera de piatră concasată din Pervomaisc vă putem comunica că în perioada 2012 - ianuarie 2019 în calitate de administrator al întreprinderii a activat Anatolie Daniliciuc, care, exercitând funcția respectivă pe parcursul a opt ani, a adus întreprinderea între o stare economică dezastruoasă, a dat dovadă de o administrare defectuoasă, a omis să prelungească licența pentru dobândirea zăcământului ce constituie produsul carierei. Acest din urmă fapt a determinat pierderea în anul 2015 a dreptului de exploatare a carierei. Dacă procedura de prelungire a licenței de exploatare era efectuată la momentul oportun și în mod corespunzător, această prelungire putea fi obținută la costuri nesemnificative. În prezent însă, datorită modificărilor legislative din Ucraina, licență poate fi restabilită doar prin licitație, prețul de pornire al căreia depășește suma de 300.000 de euro.

Din evoluția stării de fapt putem deduce că omisiunea de a prelungi licența a avut un caracter deliberat. În acest sens menționăm că la 7 februarie 2019 prin decizi Agenției Proprietății Publice, Anatolie Daniliciuc a fost înlăturat din funcția de administrator al întreprinderii, în locul său fiind numit în calitate de administrator interimar Iurie Scripnic. În septembrie 2019, în baza unor acte false, pretins emise de APP, în funcția de administrator al întreprinderii ajunge Denis Daniliciuc, fiul lui Anatolie Daniliciuc. Mai mult decât atât, în privința întreprinderii s-a încercat inițierea unui proces de insolvabilitate”, se menționează în răspunsul lui Ghenadie Țepordei, directorul general al APP.

Printr-o schemă similară statul nostru a pierdut activele și de la Întreprinderea Cariera de pietriș și nisip din Cernăuți.

Dacă Procuratura Generală nu se va autosesiza după publicarea răspunsului lui Țepordei, Alexandr Slusari săune că va solicita Comisiei de anchetă privind modul de exploatare a substanțelor minerale utile să înainteze un demers către Procuratură privind deschiderea anchetei penale.

Marcela Meglei
04/01/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii