/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, ajutor UE și pericol atomic. Zelenski: „Teroarea trebuie învinsă complet și peste tot”

/VIDEO/ Scandalul „SA GEMENII” ia amploare. Acționarii majoritari îi acuză pe acționarii minoritari de presiuni asupra CSJ

missing
04 ianuarie 2021, ora 20:20

Scandalul în dosarul centrului comercial „Gemenii” ia amploare! Acționarii majoritari ai companiei îi acuză pe acționarii minoritari de presiuni asupra Curții Supreme de Justiție, care urmează să se pronunțe asupra cererii de revizuire, depusă anterior de Guvernul Republicii Moldova. Aceștia spun că astfel riscă să fie deposedați de afacerea lor. Pentru a se face auziți, au transmis o scrisoare deschisă conducerii țării, dar și delegațiilor SUA și UE de la Chișinău.

LEONID SIDOROV, REPREZENTANTUL ACȚIONARILOR MAJORITARI „GEMENII”: „Constatăm cu îngrijorare că am devenit ținta unei campanii de denigrare, dar și de manipulare, scopul căreia este de a exercita presiuni asupra Curții Supreme de Justiție. Obiectivul final este exproprierea de afacerea pe care am achiziționat-o legal.”

În acest dosar, spun acționarii majoritari, statul nu-și apără interesele proprii, adică bugetul de stat. Prin hotărârea sa din 18 februarie 2020, acționarii minoritari, cu doar 1,6% din acțiunile „Gemenii”, au fost obligați de CEDO să transmită statului acțiuni în mărime de 36,5 la sută fie în schimbul încăperilor, fie în schimbul sumelor de 2,2 milioane de euro. Autoritățile ignoră, însă, faptul că acționarii respectivi încalcă hotărârea CEDO și nu au de unde să transmită 36,5% din acțiuni. De asemenea, agentul guvernamental dorește să preia Societatea pe Acțiuni „Gemenii”, astfel expunând bugetul de stat la pretenții de zeci de milioane de euro în arbitrajul internațional.

LEONID SIDOROV, REPREZENTANTUL ACȚIONARILOR MAJORITARI „GEMENI”: „Astfel, acționarii minoritari, cu 1,6% din acțiuni, ar urmări scopul de a acapara circa 72% din afacere. Evident, aceste acțiuni nu vor rămâne fără răspuns. Pe această cale, SA Gemeni va ataca în judecată pe toți cei care promovează falsuri.”

Potrivit acestuia, falsurile și manipulările au început să apară în contextul în care Curtea Supremă de Justiție urmează să se pronunțe pe marginea cererii de revizuire depusă pe 18 martie 2020 de agentul guvernamental la CEDO.

LEONID SIDOROV, REPREZENTANTUL ACȚIONARILOR MAJORITARI „GEMENI”: „Prin această cerere, se cere lichidarea SA „Gemeni”, separarea unei porțiuni a centrului comercial în mărime de circa 72% din suprafața totală și transmiterea acesteia unui grup de patru persoane fizice, actuali acționari minoritari ai SA „Gemenii”. Prin solicitarea lichidării, se cere deposedarea celorlalți 480 de acționari de acțiunile lor.”

Cu cererea de a lua atitudine față de situația creată, o scrisoarea deschisă a fost transmisă președintei Maia Sandu, speakerului Zinaida Greceanîi, premierului interimar, Aureliu Ciocoi, Ambasadei SUA și Delegației UE de la Chișinău. Am încercat să obținem o reacție de la agentul guvernamental, Oleg Rotari, însă acesta ne-a spus că se va documenta, iar ulterior va reveni cu o reacție. În primăvara anului trecut, agentul guvernamental a cerut CSJ-ului revizuirea dosarului „Gemenii”, prin care se cerea lichidarea societății pe acțiuni și exproprierea actualilor proprietari majoritari ai SA „Gemenii”.

În februarie 2020, statul a fost condamnat de CEDO și a obligat Republica Moldova să achite reclamanților din dosarul „Gemenii” în jur 3,6 milioane de euro. Atunci, procurorul general a anunțat că, pe acest caz, va fi pornită o procedură penală pentru investigarea dosarului. La finele lunii februarie, ministrul Finanțelor a semnat un ordin prin care a dispus blocarea conturile instanțelor de judecată până când Parlamentul va face rectificări la Legea Bugetului de Stat pentru 2020, pentru ca cele 3,6 milioane să fie tăiate din bugetul destinat justiției.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram