Coronavirus // Pentru care țări se impune regimul de autoizolare la intrarea în R.Moldova

Cornelia Cozonac
04/01/2021

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a emis o nouă listă a țărilor cu risc sporit de infectare cu Covid-19, incluse în „Zona roșie”, care intră în vigoare din 4 ianuarie curent. Cetățenii care revin din aceste țări trebuie să respecte regimul de autoizolare pe durata a 14 zile. Printre țările cu risc epidemiologic sporit se numără SUA, Suedia, Danemarca, Portugalia, Elveția, Georgia, Țările Baltice, Israel. Ucraina, România, Germania și Italia se află în lista țărilor din „Zona verde”.      

Lista este elaborată în conformitate cu pct. 5.1 din Hotărârea nr. 26 din 21 august 2020 a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, se actualizează o dată la 14 zile în ziua de vineri și intră în vigoare din ziua de luni a săptămânii următoare.

Indicatorul pentru includerea în listă a statelor pentru care se impune regimul de autorizolare la intrarea persoanelor în Republica Moldova reprezintă incidența cazurilor de infecție cu COVID-19 mai mare sau egală cu 411 de cazuri la 100.000 populație, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Insepctoratul Poliției de Frontieră precizează că „persoanele care traversează frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova şi vin din ţările clasificate ca zonă verde, nu vor completa Fişa epidemiologică şi nu vor fi obligaţi de a respecta regimul de autoizolare de 14 zile. Este important dacă punctul de pornire este situat într-o țară clasificată ca zonă verde, iar în timpul călătoriei au fost tranzitate țările clasificate ca zonă roșie, persoana este calificată ca venită din zona roșie”.

 

 

Cornelia Cozonac
04/01/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii