ANSP atenționează! Intoxicațiile alcoolice predomină în Moldova în perioada sărbătorilor de iarnă

spital

Consumul abuziv de alcool a devenit o problemă de sănătate publică începând din secolele XVIII și XIX, iar actualmente continuă să fie una dintre preocupările prioritare la nivel național și internațional.

Dat fiind faptul că suntem în perioada sărbătorilor de iarnă, unele persoane sunt mai predispuse decât în ​​alte perioade ale anului să consume alcool dincolo de limitele de siguranță. Există dovezi că, în sezonul festiv, consumul de alcool crește. Un studiu realizat în Spania a raportat o creștere a consumului de alcool la petreceri, în comparație cu alte perioade ale anului. Un alt studiu realizat în Finlanda a raportat creșterea vânzărilor de alcool și o incidență crescută a intoxicațiilor fatale cu alcool la sfârșit de săptămână și în timpul sărbătorilor.

În fiecare an, la nivel global, peste 3 milioane de decese (5,8 % din decesele de toate cauzele) sunt asociate alcoolului. În anul curent, conform datelor parvenite prin intermediul Punctului Focal Național din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), în țară, au fost înregistrate 319 cazuri de intoxicații cu alcool dintre care 51 (16 %) cazuri în rândul copiilor. Urmare a intoxicațiilor prin consum excesiv de alcool, 5 persoane au decedat. Totodată, potrivit unui studiu realizat de specialiștii ANSP, s-a constatat că pe parcursul anilor 2016-2019, intoxicațiile prin consum abuziv de alcool au predominat în perioada Sărbătorilor de iarnă (25 decembrie – 25 ianuarie), fiind înregistrate, în medie, 230 persoane afectate.

Intoxicația cu alcool definește modificările de comportament sau gândire care apar în timpul consumului de alcool sau la scurt timp după încetarea acestuia. Semnele acestei tulburări pot fi: agresivitate sau comportament sexual nepotrivit, modificarea stării emoționale, tulburări de judecată, vorbire neclară, dificultăți de coordonare a mișcărilor, mers nesigur, scăderea atenției și memoriei, nistagmus (mișcări involuntare ale ochilor), scăderea stării de conștiență până la comă. Este important de reținut că abilitățile cognitive și reactive sunt încă afectate, chiar și atunci când semnele fizice ale intoxicației încep să dispară.

În timpul Sărbătorilor de iarnă, este deosebit de important să se evite consumul excesiv de alcool inclusiv din cauza pandemiei coronavirusului, deoarece aceasta slăbește sistemul imun al organismului, duce la un comportament mai iresponsabil, ceea ce facilitează transmiterea virusului și poate crește riscul infectării cu COVID-19.

În plus, specialiștii declară și atenționează că nu se recomandă în niciun caz consumul de alcool pe timp de carantină ca metodă de prevenire sau tratament în infecția cu COVID-19, acesta fiind periculos pentru că poate duce la depresie, anxietate, frică și pot apărea gânduri suicidale.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică îndeamnă populația să dea dovadă de responsabilitate și grijă față de apropiați și să se abțină de la consumul de alcool!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente