‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 18 aprilie, 2024
8.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFermieri: Avem nevoie de o statistică pe țară, nu știm cât să producem, nu...

Fermieri: Avem nevoie de o statistică pe țară, nu știm cât să producem, nu avem cui vinde

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Obiceiul de a produce în fiecare sezon legume sau anumite culturi care s-au bucurat de succes anul trecut este caracteristic pentru o bună parte din fermieri.

Cererea pe piața internă nu se modifică mult de la un sezon la altul, însă realizarea importurilor a devenit un obicei.

În aceste condiții, fermierii ce produc legume sau alte culturi anuale susțin că le este complicat să investească în dezvoltarea afacerii atunci când pe piață este instaurată incertitudinea.

Datele statistice oferite de Biroul Național de Statistică nu oferă prea multă claritate. În mare parte, monitorizarea cantităților produse este realizată pentru întreprinderile ce au peste 10 hectare în gestiune, ceea ce nu este relevant în condițiile în care o bună parte din întreprinderile ce activează în sector sunt mici, având în gestiune câteva hectare.

Potrivit datelor oficiale din 2019, la nivel de țară peste 90% din întreprinderile din Moldova sunt mici și mijlocii.

„În acest an pe piață este foarte multă ceapă, inclusiv de import, astfel, cei care au investit și cultivat ceapă nu prea știu ce să facă cu ea. În aceeași situație s-au pomenit fermierii din Briceni care produc cartofi și nu au unde îi vinde și o bună parte din producătorii de varză care, în unele raioane, au stat toamna cu zeci de tone la marginea drumului pentru a o vinde. Prețul a fost de 0,8-1 leu per kilogram. Noi nu cunoaștem cine și cât va cultiva, asemenea statistică nu ne este oferită de nimeni, un an „ochim” cultura, iar vreo 3 nu și ajungem să falimentăm”, ne-au declarat fermierii în cadrul discuțiilor.

Amintim că, în acest an zeci de fermieri au solicitat ajutor de la portalul Agrobiznes pentru a identifica cumpărători pentru ceapă, varză, iepuri, cartofi sau alte culturi. Producătorii nu și-au putut vinde o parte din produse inclusiv din cauza că pandemia a făcut aproape inactiv sectorul HoReCa.

‹ adv ›

Potrivit expertului național în politici economice Veaceslav Ionița, IDIS Viitorul, problema ar putea fi soluționată creând o bursă agricolă.

„Fermierii pot fi ajutați stabilind un mecanism eficient de determinare a cantităților necesare pe țară, fiind asigurați că prețurile vor fi relativ stabile și că pot investi în dezvoltarea afacerii. Bursa presupune cotarea producției agricole, unde sunt stabilite prețurile și volumul de producție necesar.

An de an, fermierii autohtoni întâmpină probleme din cauza că nu cunosc ce cantitate de produse este necesară. Astfel, are loc suprasaturarea pieței cu un anumit produs sau se atestă deficitul acestuia, prețurile cresc sau scad necontrolat, ceea ce nu este normal”.

Bursa ar asigura producătorii că aceștia își vor putea vinde marfa în următorii 2-3 ani, respectiv, își vor putea planifica eficient activitatea. 

Pentru lansarea unei burse agricole ce ar soluționa problemele menționate mai sus ar fi necesare investiții de aproximativ 150-250 de milioane de euro, lucru posibil doar cu suportul investitorilor străini, a adăugat expertul.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›