Actualitate

Episcopia de Bălţi a Mitropoliei Basarabiei va ridica din temelii o Catedrală şi un Centru Cultural Românesc

Episcopia de Bălţi este succesoarea de drept a Episcopiei Hotinului, structură ecleziastică a Bisericii Ortodoxe Române din perioada interbelică, înfiinţată pe 8 martie 1923. Primul ierarh care a păstorit la Bălţi a fost episcopul Visarion Puiu, în timpul căruia a fost construită actuala Catedrala episcopală din Bălţi "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena". Tot atunci au fost înălţate 64 de biserici, iar alte 343 au fost renovate. După ocupaţia sovietică a Basarabiei româneşti, eparhia şi-a încetat activitatea, dar fără a fi desfiinţată de Patriarhia Română.

ÎPS PETRU, Mitropolitul Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor: Biserica română este pentru noi biserica mamă, biserica neamului nostru şi România este mama noastră din care Bunul Dumnezeu ne-a plămădit pe toţi.

După reactivarea Mitropoliei Basarabiei în decembrie 1992, subordonată canonic Patriarhiei Române, au fost reactivate şi eparhiile sale istorice şi sufragane, printre care Episcopia de Bălţi, dar patrimoniul nu i-a fost retrocedat. În aceste condiţii, Episcopia de Bălţi a decis să ridice o nouă Catedrală şi un Centru Cultural Românesc.

PETRIŞOR DUMITRESCU, consul general al României la Bălţi. Un spaţiu de manifestare care să ţină trează conştiinţa noastră românească. Şi unde îşi putea găsi locul mai bun decât în Catedrala Românească, fiind o realitate că, de-a lungul istoriei, credinţa ne-a ajutat să conservăm limba şi tradiţiile.

Viitoarele lăcaşuri de cult vor fi construite pe acest teren, cu o suprafaţă de peste şapte mii de metri patraţi, cumpărat cu sprijinul Guvernului român.

PETRIŞOR DUMITRESCU, consul general al României la Bălţi: Avem convingerea că toţi bunii românii vor înţelege importanţa acţiunilor desfăşurate în aceste edificii şi împreună vom reuşi să păstrăm vii limba noastră cea frumoasă şi paginile de istorie şi cultură, pe care să le transmitem generaţiilor viitoare.

Episcopia de Bălţi este parte a Mitropoliei Basarabiei, subordonată canonic Bisericii Ortodoxe Române.

http://tvrmoldova.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *