BNS: Circa 11% dintre moldoveni au trăit cu un venit lunar de nici 1700 de lei, în 2019

Circa 11% dintre moldoveni au trăit în sărăcie extremă, cu un venit lunar de nici 1700 de lei, potrivit datelor, care reflectă situația din 2019, a Biroului Național de Statistică. Analiza realizată de BNS, mai arată că în anul 2019, rata sărăciei absolute a constituit 25,2%, iar pragul sărăciei absolute a constituit în medie pe lună pe o persoană 2095,13 lei.

Foto: Igor Rotari | UNIMEDIA

Potrivit BNS, populația rurală este expusă unui risc de sărăcie mult mai mare decât populația din urbe. Astfel că, rata sărăciei în anul 2019 în mediul rural a constituit 34,5% față de 11,2% în mediul urban.

De asemenea, nivelul sărăciei este mult mai mare în regiunea de Sud (40,4%), în timp ce în mun. Chișinău este mult mai redus (4,4%).

În funcție de tipul gospodăriei, cele mai scăzute rate ale sărăciei s-au înregistrat la gospodăriile formate dintr-un singur membru în vârstă de până la 60 ani și la gospodăriile formate din cuplu familial fără copii cu capul gospodăriei în vârstă de până la 60 ani (13,0%).

Sărăcia variază și în funcție de nivelul de educație al capului gospodăriei și, respectiv, probabilitatea de a fi sărac este mai mică în cazul gospodăriilor cu un nivel mai înalt de instruire al principalului întreținător. Fiecare nivel de educație în plus al capului gospodăriei înseamnă o scădere a ratei sărăciei, de la 78,3% pentru gospodăriile unde capul gospodăriei are studii primare sau nu are studii, până la 4,6% în cazul gospodăriilor unde capul gospodăriei are studii superioare


Pub