5 rețete în care vegetarienii au înlocuit cu măiestrie carnea

În țările est-europene, sărbătorile de iarnă nu sunt sărbători dacă nu se taie porcul, nu se mănâncă șorici și cârnați. Totuși, tot mai mulți oameni aleg dieta vegetariană, ori taie din consumul de carne. Așadar, dacă ești vegetarian sau vegan, sau pur și simplu de Crăciun și Revelion ți-au luat doza de carne pentru un an înainte, am selectat o listă de rețete unde carnea, de obicei ingredient de bază, a fost înlocuită destul de ingenios.

Tartine cu ciuperci

Pentru un aperitiv, tartinele cu șuncă și cașcaval mereu au fost o opțiune fără greș. În schimbul acestora, poți pune pe masă tartine cu ciuperci – pe cât de simple, pe atât de gustoase.

Pentru tartinele vegetariene cu ciuperci veți avea nevoie de:

  • 150 g ciuperci proaspete sau din conservă;
  • 2-3 căţei de usturoi;
  • un morcov mic;
  • două linguri de maioneză vegetariană;
  • sare, piper.

Mod de preparare: ciupercile proaspete se taie mărunt și se marinează cu puțin suc de lămâie înainte de a fi folosite. Dacă folosești ciuperci din conservă, acestea se scurg bine de zeamă și se toacă mărunt. Morcovul se dă prin răzătoarea mică, iar usturoiul se taie și el mărunt. Toate ingredientele se amestecă într-un bol, cu sare, piper și maioneză. Compoziția se unge pe felii de pâine, care pot fi rumenite în prealabil, dacă preferi tartinele mai crocante.

Șuba

  • Cunoscută de toți, această salată nu lipsește de pe mesele de sărbători de la moldoveni. Pregătirea șubei vegane nu necesită multe ingrediente, tot ce trebuie de înlocuit e maioneza și scrumbia. Cum e posibil de înlocuit scrumbia? Cu vinete.

    Pentru șuba vegană vei avea nevoie de:
  • 3 sfecle;
  • 5 cartofi;
  • 3-4 morcovi;
  • 1-2 vinete;
  • 8-10 alge nori;
  • multă maioneză vegană;
  • 10-15 linguri de sos de soia;
  • sare și piper după gust.

Mod de preparare: fierbei morcovul, cartofii și sfecla, și le dai prin răzătoare. Vinetele se taie cuburi și se pun la prăjit cu puțin ulei. Tăie 3 foi de alge și le adăugi la vinete, pentru a le da un gust de mare. Adăugă două linguri de sos de soia și prăjește în jur de 7 minute, sau până când vinetele devin moi.

Odată ce totul este pregătit, urmează partea cea mai distractivă: aranjarea în straturi.

Straturile, de jos în sus, se pun astfel:

  1. cartofi;
  2. maioneză;
  3. vinetele cu alge;
  4. o foaie de nori;
  5. maioneză;
  6. morcov cu puțină sare;
  7. maioneză;
  8. o foaie nori;
  9. sfeclă;
  10. maioneză.

Se lasă la frigider în 1,5-2 ore și se servește.


Salată de Boeuf sau salată Olivier


În țările estice, Anul Nou nu trece fără această salată. Cu ingrediente simple, salata Olivier a devenit un simbol al iernii, astfel încât nici vegetarienii nu pot renunța ea.

Pentru salata Olivier vegetariană veți avea nevoie de:

  • 4-5 cartofi;
  • 4-5 morcovi;
  • 100 g fasole verde;
  • 100 g ciuperci conservate;
  • o ceapă medie;
  • 4-5 linguri de maioneză vegetariană;
  • sare și piper după gust.

Probabil toată lumea cunoaște metoda de preparare a salatei Olivier: se fierbe fasolea verde 2-3 minute și se taie bucățele. Cartofii și morcovul se fierb până devin moi, apoi se taie cubulețe medii. La fel și ciupercile. Se amestecă toate într-un bol mare, se adaugă ceapa, maioneza, sarea și piperul și se lasă la rece pentru aproximativ o oră.

Opțional: dacă vrei, poți adăuga avocado cubulețe sau castraveți murați.


Piftie sau răcitură

Dacă la salate ușor putem înlocui un ingredient sau două, cum facem cu bucatele care au la bază carnea? Ei bine, și pentru așa bucate există alternative.

Pentru răcitura vegană (6-8 porții) veți avea nevoie de:

  • 1 morcov mare;
  • 1 cartof mare;
  • 1 ceapă;
  • 1 păstârnac;
  • 50 g mazăre congelată;
  • 50 g fasole verde congelată;
  • 3 linguri porumb din conservă;
  • 5-6 căței de usturoi;
  • 2 frunze dafin;
  • 10 boabe de piper;
  • 5 g agar-agar;
  • sare.
Sursa foto: fleursvegankitchen

Mod de preparare: toate legumele se pun la fiert cu apă până cât să le acopere, cu frunzele de dafin, boabele de piper negru și ceapa întreagă sau tăiată în patru. Mazărea, fasolea și usturoiul pisat se adaugă la final.
După ce au fiert și s-au răcit, legumele se taie cuburi, sau orice formă doreștii, și se amestecă cu porumbul. Se aranjează în farfurii sau forme.
Din apă scoate ceapa și frunzele de dafin și adăugă agar-agarul, dizolvat în prealabil în puțină apă. Mai lasă două minute și toarnă peste legume. După ce se mai răcesc, se pun la frigider pentru aproximativ o oră.
La final, poți decora cu frunze de pătrunjel.


Steak Vegan

Te-ai gândit vreodată că steak-ul vegan poate să fie la fel de tandru, aromat și suculent ca și cel din carne? O rețetă bogată în proteine și atât de distractivă de preparat!

Pentru un steak vegan vei avea nevoie de:

  • 125 g năut conservat, scurs;
  • 15 g drojdie nutrițională;
  • 1/4 ceașcă (15g) Drojdie nutrițională;
  • 1 linguriță pudră de usturoi;
  • 1 linguriță pudră de ceapă;
  • 1/4 linguriță de chimen;
  • 1/4 linguriță pulbere de coriandru;
  • 1/2 linguriță oregano;
  • 2 linguri sos de soia;
  • 130 g pastă de roșii;
  • 1 linguriță boia;
  • 1/4 linguriță de piper negru;
  • 1 lingură de muștar Dijon;
  • 1/4 linguriță de fum lichid;
  • 120 ml bulion de legume;
  • 265 g gluten de grâu.

Pentru marinadă:

  • 60ml sos de soia
  • 1 linguriță boia
  • 2 linguri de zahăr brun
  • 2 linguri de pastă de roșii
  • 1/8 linguriță de fum lichid

Pentru prăjire:

  • 1 lingură de ulei de măsline (sau alt ulei)
Sursa foto: lovingitvegan

Mod de preparare: adăugați năutul, drojdia nutrițională, pudra de usturoi, praful de ceapă, chimenul, pudra de coriandru, oregano, sosul de soia, pasta de roșii, boiaua, piperul negru, muștarul de dijon, fumul lichid și bulionul de legume în robotul de bucătărie și procesați până se amestecă bine.
Transferă într-un castron și adăugă glutenul de grâu. Se amestecă cu o lingură și apoi cu mâinile până se obține un aluat. Frământă aluatul timp de aproximativ 2 minute, până se întărește.

De îndată ce obții o textură fermă, aplatizeaz-o și tăia-o în 4 steakuri de dimensiuni aproximativ egale, întinde-le. Înfășoară steakurile în folii de aluminiu și apoi aburește-le timp de 20 de minute. Nu le înfășura prea strâns, deoarece se vor „topi” în timp ce aburești. Le poți aburi peste o oală cu apă clocotită.
În timp ce fripturile se aburesc, pregăește sosul de marinată adăugând toate ingredientele într-un bol și amestecându-le împreună. Las-o să stea puțin timp și apoi amestec-o din nou, până când zahărul brun se dizolvă.
După 20 de minute de aburit, desfă steakurile din folie și pune-le într-un vas pătrat. Toarnă peste ele sosul de marinată și folosește o perie pentru a te asigura că sunt acoperite uniform. Întoarce-le în sos de câteva ori.
Încălzește o tigaie cu puțin ulei de măsline (sau alt ulei, 1 lingură este destul) și apoi prăjește fripturile. La fiecare întoarcere să le ungi cu marinadă, până se rumenesc frumos și se caramelizează. Servește cu o salată, cartofi la cuptor cu smântână vegană.


Cozonac

O variantă de desert pentru masa de sărbători este cozonacul.

Pentru doi cozonaci vegetarieni veți avea nevoie de:

Pentru aluat:

  • 1 kg făină;
  • 400 ml apă;
  • 200 ml ulei sau 200 g margarină vegetală;
  • 200 g zahăr;
  • coajă și sucul unei lămâi;
  • coajă și sucul unei jumătăți de portocală;
  • 25 gr drojdie;
  • un vârf de cuțit praf de sare;
  • o linguriță bicarbonat de sodiu.


Pentru umplutură:

  • 4 linguri miere de albine;
  • o cană de nuci măcinate;
  • 50 g de stafide;
  • o linguriță de scorțișoară.


Mod de preparare: se dizolvă drojdia în jumătate de pahar de apă călduță, după care se adaugă aproximativ o cană de făină și se amestecă până se omogenizează. Aluatul obținut se acoperă cu un prosop de bucătărie și se lasă la crescut, la loc cald, timp de o jumătate de oră.
În restul de făină se face o gaură și se toarnă sarea și zahărul, sucul și coajă rasă de la lămâie și portocală, bicarbonatul, margarina sau uleiul.
Compoziția rezultată se amestecă împreună cu maiaua și se frământă, timp de 10 minute. Se mai lasă la dospit, lângă un loc cald, încă 20 de minute.

După ce aluatul a crescut, se împarte în 4 bucăți egale. Fiecare bucată se întinde în foi nu foarte subțiri, peste care se pune câte un sfert din umplutură. Se rulează două câte două bucăți, astfel încât să se formeze cei doi cozonaci gata de dat la cuptor. Cozonacii se pun în forme și se lasă la cuptor aproximativ 30 de minute, la foc potrivit.

Studentă la jurnalism în Cluj, a înțeles că mai bună învățătură decât practica nu există și nici mai bună redacție decât Moldova.org nu-i. Și da, chiar o cheamă Eugenia Wetz și are origini poloneze.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.