Juniorii au reușit să încheie sezonul fotbalistic în pofida pandemiei

CVM_0270-2501-1609410793
Foto: FMF

În noua politică de dezvoltare „Strategia 2020-2024”, Federația Moldovenească de Fotbal (FMF) pune accentul pe dezvoltarea copiilor. Anume copiii vor fi prioritatea principală a FMF în următorii ani, iar noua deviză este „Copiii sunt viitorul nostru”.

Sezonul trecut a început cu disputarea a două etape în Diviziile Națională și A, dar din cauza situației epidemiologice nefavorabile, a fost declarată stare de urgență până pe 15 mai 2020 și impuse mai multe restricții, inclusiv interzicerea desfășurării competițiilor sportive. Astfel, a devenit imposibilă desfășurarea procesului de antrenament și nici jucarea meciurilor rămase din sezonul 2019/2020. În acest sens, Comitetul pentru copii și juniori a propus Comitetului Executiv al FMF spre aprobare decizia de a încheia Campionatul Republicii Moldova, copii și juniori, pentru toate categoriile de vârstă conform clasamentului la ziua suspendării. Pe 16 iunie, executivul FMF a aprobat această decizie.

Astfel, din numărul total de 2 712 meciuri programate în sezonul 2019/2020, s-au disputat doar 1 445, fapt ce a afectat pregătirea a circa 6 000 de jucători legitimați la 330 de echipe participante în Campionatul Moldovei de copii și juniori.

În perspectiva noului sezon competițional, FMF, pe parcursul câtorva luni, a întreprins un șir de măsuri și a prezentat autorităților solicitări de reluare a antrenamentelor pentru formațiunile și cluburile sportive din țară, cu respectarea instrucțiunilor și angajamentelor impuse de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică. Pe 7 iulie, în baza unui regulament-cadru aprobat de FMF, primele cluburi de copii și juniori au revenit la antrenamente, la bazele sportive care corespund normelor sanitar-epidemiologice de prevenire și control al răspândirii infecției COVID-19.

Ulterior, abia la începutul lunii septembrie, au fost admise la procesul de antrenament și școlile de stat și cele cu profil sportiv, care și-au asumat respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecției.

Datorită colaborării cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, forul fotbalistic a obținut, pe 21 septembrie, permisiunea de reluare a competițiilor sportive în campionatul Moldovei de copii și juniori, categoriile de vârstă U-19 și U-17. Mai târziu, au fost admise și categoriile U-16, U-15 și U-14.

Timp de două luni, în campionatul național de fotbal pentru copii și juniori, ediția 2020/2021, Divizia Națională, Divizia A și Divizia B, s-a reușit disputarea a 671 de meciuri dintre cele 1 569 planificate în prima parte a campionatului. În același timp, categoriile de vârstă U-13, U-12 și U-11 au rămas fără meciuri în anul 2020.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente