fbpx

De ce iubesc oamenii artificiile? Biolog: „Multe animale suferă din cauza bucuriei noastre. Bani aruncați aiurea!”

Scene îngrozitoare au fost filmate în centrul istoric al capitalei italiene. Mii de păsări au murit sau nu au mai putut zbura, dezorientate, din cauza artificiilor de Revelion de la Roma, asta deși autoritățile interziseseră organizarea acestui gen de spectacol, în condițiile restricțiilor de circulație motivate de pandemie.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Oamenii au fost disperați de acest an 2020, au fost supărați de restricțiile impuse și au găsit în aceste artificii, în acest an într-o măsură mai mare decât în alți ani, o refulare, a spus la Digi24 biologul Adrian Bîlbă, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța.

„Nu știu dacă au făcut un fel de uba-uba ca să alunge spiritele rele, dar cu siguranță o refulare prin zgomot și prin spectacolul luminos probabil că a existat”, a opinat el.

Jocul de artificii este un obicei vechi, un obicei asiatic, de a alunga spiritele rele. Interesant este că a plecat din provincia chineză Hunan (învecinată cu provincia Hubei, a cărei capitală este Wuhan – n.r.) și în continuare acolo sunt fabrici multe care produc artificii, a menționat biologul.

„Sunt niște obiceiuri care, din păcate, generează un disconfort nu numai animalelor, ci și altor oameni care nu-și doresc să le audă. Păsările nu sunt animale nocturne, ele sunt eminamente diurne, și în consecință, graurii – pentru că despre ei este vorba la Roma -, dar nu numai graurii, ci și alte păsări ce se refugiază în orașe în anotimpul rece, în număr destul de mare, ajung să fie speriate și bineînțeles că nu se descurcă, sunt dezorientate, se lovesc de diverse obstacole, cad și mor.

Multe dintre ele nici măcar nu reușesc să-și dea seama ce se întâmplă, multe dintre ele cad pierite, speriate de șocul generat de undele sonore, luminoase, ce generează o astfel de situație neînțeleasă pentru aceste animale”, a explicat Adrian Bîlbă.

Câinii aud de 50 de ori mai tare decât noi

Dincolo de faptul că animalele nu-și dau seama că e Anul Nou, ele percep aceste semnale luminoase și sonore într-o măsură mult mai mare. Câinii aud, de exemplu, de 50 de ori mai tare decât noi.

„Vă dați seama cum aud ei artificiile, pisicile, multe animale suferă din cauza bucuriei noastre și părerea mea este că ar trebui să înțelegem mai multe, pentru că din cunoaștere ne dăm seama că deseori greșim”, a spus Adrian Bîlbă.

„Animalele de companie și animalele care, dincolo de cele sălbatice, trăiesc în mediul urban, cum sunt câinii fără stăpân, sunt îngrozite de aceste artificii, nu le înțeleg, le aud mult mai tare decât noi și trebuie să ne gândim la ele, să înțelegem că nu e decât un spectacol luminos, un spectacol sonor”, a arătat cercetătorul.

Ajungem să ne distrugem propria casă

Invazia noastră în mediul natural este în continuare foarte puternică și n-am învățat nimic din acele perioade de lockdown în care toată planeta și-a ținut un pic răsuflarea și animalele au putut să respire și ele, la rândul lor, liniștite. N-am învățat nimic și continuăm să facem aceeași invazie, să nu ne gândim la ele, a punctat biologul.

„Ne gândim în mod egoist la plăcerea noastră de câteva minute, în care lumea a văzut jocuri de artificii frumoase, dar nu a văzut fumul de după, n-a văzut animalele speriate după aceea, n-a văzut poluarea generată de acestea.

Bani aruncați aiurea, care pot fi folosiți în scopuri mult mai utile! Toate acestea sunt lucruri care trebuie cunoscute și învățate, fiindcă altfel, nu ajungem nicăieri decât să ne distrugem propria casă!”, a avertizat biologul Adrian Bîlbă.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button