/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Actorii cer redeschiderea teatrelor. Conform unei decizii anterioare, spectacolele sunt interzise până pe 15 ianuarie

missing
02 ianuarie 2021, ora 19:36

Disperați că autoritățile centrale mențin, în continuare, teatrele închise, actorii din țară cer anularea deciziei. Aceștia dau asigurări că respectă, cu strictețe, restricțiile impuse pentru a preveni infectarea cu noul coronavirus. Au lansat petiții online, au adresat scrisori în adresa ministerului Educației, Culturii și Cercetării, prin care și-au exprimat îngrijorarea pentru starea teatrelor, dar, spun ei, nu au primit deocamdată niciun răspuns. Am solicitat și noi un comentariu de la ministerul de profil, dar deocamdată nu ni s-a oferit nicio reacție.

Acest text îi aparține actriței Danielei Burlaca, tot ea directorul artistic al Teatrului independent „Geneza Art”, fiind publicat de Ziua Actorului. De o lună, teatrele din țară și-au închis repetat ușile pentru spectatori – o măsură luată de către Comisia Extraordinară de Sănătate Publică, pentru a preveni infectarea cu noul tip de coronavirus. Însă, tot de atunci, directorii celor mai importante teatre si alte instituții culturale bat la ușa autorităților, încercând să-i convingă să renunțe la decizie, pentru că, spun ei, respectă toate recomandările. Asta înseamnă că spectatorii poartă măști, peste tot, la vedere sunt soluții de dezinfectare, primele rânduri din sala sunt tot timpul goale, iar intre fotolii se păstrează spațiile libere.

SLAVA SAMBRIȘ, DIRECTOR ARTISTIC TEATRUL LUCEAFĂRUL: Să se discute încă o dată această hotărâre, așa încât să fie în folosul nostru. Nu ni s-a acordat niciun răspuns. Absolut nimic. Iar în perioada cât am fost deschiși, am activat, vă zic că a fost totul în ordine, cu dezinfectant în sală, toți purtau măști.”

În lipsa unor răspunsuri de la autorități, actorii sunt tot mai disperați, neavând alte surse de existență, dar și pentru că vor să revină pe scenă, acolo unde se simt cel mai bine.

SLAVA SAMBRIȘ, DIRECTOR ARTISTIC TEATRUL LUCEAFĂRUL: Actorii sunt foarte disperați. Pentru că această meserie, actoria, cere un antrenament, așa ca în cazul unui sportiv, muzician. Unii actori sunt speriați că atunci când va veni momentul să jucăm, ne temem că vom pierde din meserie.”

Acest spectacol a fost jucat de actorii de la Geneza Art cu doar câteva zile mai devreme de a fi luată decizia de a închide teatrele. Spectatorii, cu măști pe față, au aplaudat îndelung actorii.

Potrivit deciziei autorităților, instituțiile culturale vor rămâne închise până pe data de 15 ianuarie, când va expira starea de urgență în sănătate publică. Au fost închise și cluburile de noapte, iar restaurantele lucrează doar până la ora 22.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram