Pe lângă testul la COVID-19, Ministerul Sănătății anunță că va preleva simultan probe la alte infecții respiratorii cu simptome similare

Covid_19_test

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunță într-un comunicat de presă că au fost achiziționate 140 000 de teste pentru detectarea SARS-CoV-2, FLU (gripa A și gripa B) și RSV (virusul sinicițial respirator). Autoritățile anunță că acestea vor fi prelevate simultan, întrucât infecțiile prezintă simptome similare, iar prin prelevarea simultană se vor eficientiza resurse umane și de timp.

Testele vor fi destinate detectării și diferențierii calitative simultane a ARN viral a SARS-CoV-2, a gripei A, a gripei B (FLU) și a virusului sincițial respirator (RSV) în tampon nazofaringian, tampon nazal sau probe de aspirare nazală colectate de la persoane suspectate de infecție virală respiratorie în concordanță cu COVID-19 de către furnizorii de asistență medicală.

Scopul achiziționării acestor teste a fost bazat în primul rând faptului că COVID-19, virusurile gripale și virusului sincițial respirator au o prezentare similară a bolii. Adică toate trei cauzează infecții respiratorii, care se prezintă ca o gamă largă de boli, de la asimptomatice sau ușoare, până la boli severe și deces.

Virusurile menționate au căi de transmitere similare. Ca urmare, aceleași măsuri de sănătate publică, cum ar fi igiena mâinilor și o bună etichetă respiratorie (tuse în pliul cotului sau într-un țesut), distanța socială și purtarea măștilor sunt acțiuni importante întreprinse pentru a preveni infecția.

Testele SARS-CoV-2/FLU /RSV vor permite eficientizarea activității de laborator în perioada de pandemie prin infecția COVID-19, cu utilizarea acelorași resurse de timp, umane și financiare și acoperirea investigațiilor la gripă caracteristice sezonului de iarnă, mai spun autoritățile.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente