Top 10 dosare de corupție ale anului 2020: Fără nume sonore și cazuri de rezonanță sporită

Julieta Savițchi
01/01/2021

Anul 2020 a fost unul „sărac” în depistarea și elucidarea cazurilor de corupție cu funcționari de rang înalt. În statisticile organelor de drept abilitate cu prevenirea și eradicarea corupției predomină cazuri de corupere a medicilor, profesorilor și polițiștilor, suma mitei fiind de câteva mii de lei. Din comunicatele CNA rezultă că cele mai frecvente cazuri de corupție se atestă la obținerea permiselor de conducere. Pe de altă parte, organizațiile neguvernamentale și experții în domeniu continuă să bată alarma că nivelul corupției în țara noastră este foarte înalt, iar scheme de corupție la nivel înalt cu implicarea demnitarilor nu sunt cercetate de organele de drept.

Dosarul Igor Dodon și pretinsa finanțare ilegală a PSRM

Ex-președintele Igor Dodon este singurul funcționar de rang înalt care apare în dosarele de corupție ale anului 2020. Nu este meritul organelor de drept care l-au scos basma curată pe fostul președinte, dar în mare parte a deputatului Iurie Reniță, care a depus mai multe solicitări în adresa Procuraturii Generalae și a prezentat probe privind presupusa implicare a lui Dodon în acțiuni de corupție.

Este vorba de secvența video de la întâlnirea dintre Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov, din iunie 2019, în care se vede cum liderul PDM îi dă lui Dodon o pungă neagră, în care ar fi fost bani. Șeful statului îi spune să nu „umble cu culioacele” și să transmită punga lui Cornel (se presupune că e vorba despre Corneliu Furculiță, n.r.), pentru că acesta urmează să achite anumite salarii. Plahotniuc i-a zis atunci lui Iaralov să-i dea banii lui Costea (se presupune că e vorba despre Procurorii s-au spălat pe mâini motivând că „în cadrul procesului penal nu a fost posibil de stabilit conținutul sacoșei, precum și subiectul ce a realizat înregistrarea, fapt determinant pentru urmărirea penală și înaintarea vreunei acuzații penale. În context, adevărul judiciar a fost stabilit reieșind din minimul de posibilități de administrare a probelor de care a dispus Procuratura, respectiv, soluția s-a bazat pe probele legal administrate, la moment, fiind epuizate posibilitățile de a administra alte probe”.

Dosarul Viorel Morari

Dosarul pe numele fostului șef al Procuraturii Anticorupție, pentru abuz în serviciu și fals în acte publice, a fost pornit în ultimele zile ale anului 2019, însă acțiunile principale pe dosar au fost întreprinse în primele zile ale anului 2020, când Viorel Morari a fost plasat în arest preventiv în Penitenciarul nr.13 unde a stat aproape două luni. Concomitent pe numele fostului șef de la Procuratura Anticorupție a mai fost intentat încă un dosar pentru îmbogățire ilicită și spălare de bani, fiindu-le atribuit styatut de bănuit mamei, fratelui și cumnatei procurorului, precum și contabilului de la firma fratelui. Au fost făcute zeci de precheziții, ridicate documente și tehnică de calcul, ca în final să fie scoși de sub urmărire penală Viorel Morari, fratele și cumnata. La moment au statut de învinuit pe dosar mama și contabilul. Cât privește dosarul pentru abuz de serviciu, abia la începutul lunii decembrie a început cercetarea judecătorească, iar partea vătămată, Veaceslav Platon, și acuzatorii au încercat să tergiverseze procesul prin neprezentarea la ședințe și recuzarea de trei ori a completului de judecată.

Viorel Morari pledează nevinovat și consideră că este vorba de o posibilă răzbunare din partea lui Igor Dodon, dar și din partea lui Platon care solicită de la el prejudicii de 300 de mii de dolari.

Schemele de la Metalferos

În anul 2020 au existat două dosare privind schemele de spălare a banilor de la întreprinderea de stat Metalferos. Primul dosar a fost pornit la finele anului trecut și s-a finalizat în februarie anul trecut cu plecarea din sistem a procurorului pe caz, Eugen Rurac. Potrivit mai multor surse, acesta ar fi încercat să investigheze dacă în schemele de la Metalferos ar fi implicat și directorul financiar al întreprinderii, Sergiu Catană, nașul de cununie al lui Igor Dodon.

La începutul lunii august cazul Metalferos a luat o altă întorsătură. Au avut loc 31 de descinderi la sediile firmelor-căpușă din jurul companiei Metalferos și la clădirea Inspectoratului Național de Investigații al Ministerului Afacerilor Interne, fiind reținute 16 persoane. Este vorba de administratorii întreprinderilor responsabile de achiziționarea metalelor și de lichefierea banilor, dar și de polițiștii care protejau schemele.

La moment niciunul din cei reținuți în august nu se află în arest.

„Afacerea” cu înhumări de la cimitirul Sfântul Lazăr

Ofițerii CNA și procurorii anticorupție au reținut la începutul luni septembrie șase persoane, reprezentanți ai administrației și angajați ai cimitirului Sfântul Lazăr din Chişinău. Reţinerile au avut loc în cadrul a peste 130 de cauze penale, ce vizează schema de îmbogăţire ilicită din vânzarea locurilor de înhumare la cimitirul Sfântul Lazăr.

Urmărirea penală a constatat funcţionarea unei scheme ilicite şi a stabilit rolul fiecărui membru al acesteia care, doar în trei luni, ar fi încasat peste jumătate de milion de lei, venituri ilicite de la oameni, ca rezultat al faptelor infracţionale comise. Potrivit datelor anchetei, membrii grupului percepeau, în afară de taxa de stat pentru un loc de veci, în sumă de 1.051 de lei, plăţi suplimentare care se ridicau până la 5.000 sau 7.000 de lei. De asemenea, cei care voiau să rezerveze un loc la cimitir pentru familie sau rude, la fel trebuiau să plătească dublu faţă de taxa de stat de 4.612 lei. Ăn luna noiembrie, procurorii anunțau că în dosarul Cimitirului sunt învinuite 32 de persoane și că au fost puse sub sechestru bunuri în valoare de peste 2 000000 de lei.

Pricopseală pe seama celor cu dizabilități

20 de persoane din cadrul Consiliului Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă (CNDDCM), vizate în peste 40 de cauze penale, au fost reținute de către procurorii anticorupție în luna august. Angajații CNDDCM ar fi facilitat, în schimbul mitei, obținerea pensiilor speciale de la stat. Mai precis, ei obțineau certificatelor false pentru gradul de dizabilitate. În schimbul sumelor bănești, care erau categorisite drept „un gest de mulțumire”, medici-experți le ofereau grad de dizabilitate persoanelor care aveau nevoie de aceasta. Suspecților li se incriminează comiterea infracțiunilor de trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, corupere activă şi pasivă. 

Imaginile video şi audio, obţinute în cadrul urmăririi penale, demonstrează întreaga schemă de acordare a gradelor de invaliditate, somarea pacienţilor de a da mită pentru coruperea funcţionarilor, precum şi împărţirea banilor, primiţi în calitate de mită, între experţi.

Scandalul diplomaților moldoveni de la București

Mai mulți foști angajați ai Consulatului Republicii Moldova la București sunt cercetați penal pentru abuz în serviciu într-o cauza în care sunt suspectați că ar fi perceput taxe de la cetățeni pe care nu le-ar fi introdus în registrele contabile ale misiunii.

Centrul Național Anticorupție (CNA) investighează cauza plăților pentru adeverințele eliberate de Consulat care urmau a fi prezentate pentru schimbarea permiselor de conducere moldovenești și românești.

Potrivit datelor anchetei, circa 30.000 de euro ar fi fost încasați ilegal de persoanele responsabile pentru eliberarea actelor. Taxa oficială pentru fiecare adeverință eliberată de Consulat este de 35 de euro. 

Informația despre pretinsa schemă a ajuns la CNA în septembrie 2020 și a fost inițiată o urmărire pentru verificarea acesteia. La data de 22 octombrie, doi ofițeri ai CNA s-au deplasat la Ambasada Republicii Moldova la Bucuresti pentru a desfășura audieri și pentru a ridica acte de evidență în scopul investigării informației.

Procurorul lui Sternioală, ajuns pe banca acuzaților

Ex-procurorul anticorupție Roman Statnîi s-a ales cu statut de învinuit într-un dosar penal pentru că ar fi fabricat o cauză penală pe numele fostului director al fabricii de conserve Natur Bravo din Cupcini, Evgheni Kheyman, acesta fiind învinuit și condamnat pentru escrocherie. Evgheni Kheyman este cetățean al Federației Ruse și se declară membru al Consiliului economic de pe lângă președintele Republicii Moldova. În plângerea depusă anul trecut la Procuratura Generală, acesta susține că procurorul Statnîi i-ar fi fabricat, în 2018, dosarul penal la comanda lui Vladimir Plahotniuc și a ex-procurorului general, Eduard Harunjen. 

Procurorul Statnîi și-a dat demisia în februarie 2020, la sugestia procurorului general, Alexandr Stoianoglo. Ultimul dosar de rezonanță aflat în gestiunea lui Roman Statnîi a fost cel intentat pentru îmbogățire ilicită fostului vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție, Oleg Sternioală. Statnnîi se află în libertate, pledează nevinovat și încearcă să se regăsească în avocatură.

Primarul de la Brăviceni și bătaia de la Orhei

Andrei Cociorvă, primarul satului Brăviceni, raionul Orhei, s-a ales cu un nou dosar penal, fiind învinuit de trafic de influență. Dosarul a fost intentat în baza unui denunț care s-a confirmat. Conform rechizitoriului, în perioada  aprilie – iulie 2018, Andrei Cociorvă ar fi pretins și primit de la o autoritate a mediului interlop 125.000 de euro, pentru a-l ajuta să scape de răspundere penală. Este vorba de hoțul în lege Petru Gâlcă, alias Micu, cercetat într-un dosar penal, fiind bănuit de crime deosebit de grave, inclusiv omor și șantaj. Cociorvă i-ar fi promis că-i poate determina pe procurorii PCCOCS și judecătorii Curții de Apel Chișinău să-i claseze dosarul  și să-l achite pe toate capetele de acuzare.

La câteva zile după ce a fost depus denunțul, în centrul orașului Orhei a avut loc o reglare de conturi ca în anii 90, doi bărbați fiind bătuți în plină zi cu bâtele de câțiva bărbați îmbrăcați în haine sport. Oamenii legii susțin că reglarea de conturi ar avea legătură cu cazul Andrei Cociorvă.

Avocatul ajuns milionar

Un avocat a fost reținut după ce ar fi cerut zeci de mii de euro de la clientul său sub pretextul că i-ar putea rezolva în instanță mai multe dosare civile pe care le avea pe rol.

Apărătorul ar fi pretins că are influență asupra magistraților și altor agenți publici și că îi poate determina pe aceștia să adopte decizii favorabile în litigiile din instanțe.

Din mărturiile denunțătorului reiese că avocatul i-ar fi cerut, pe parcursul a doi ani de zile, în jur de 45 de mii de euro, dar nu i-a soluționat problemele. După denunțul la CNA, a fost posibilă documentarea avocatului în timp ce restituia o parte din bani clientului său.

Omul lui Dodon și anabolizantele

Andrei Neguța, fostul ambasador al Republicii Moldova la Moscova, a fost plasat în arest la domiciliu în ajun de Revelion.

Diplomatul a fost recunoscut și audiat în calitate de învinuit pentru complicitate la contrabandă în cazul lotului de anabolizante depistate de vameșii de la Palanca într-un microbuz cu numere diplomatice ale Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă. Potrivit estimărilor, evaluarea lotului se cifrează la peste 8 milioane de lei.În anumite cercuri se vehiculează că rețeaua ar fi fost deconspirată datorită ex-președintelui Igor Dodon care s-ar fi supărat pe Neguță că a pierdut alegerile și în diaspora din Rusia.

 

Julieta Savițchi
01/01/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii