/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Tabloul politic al anului 2020: Coaliții criticate, alegerea unui nou șef de stat și demisia premierului Ion Chicu

missing
01 ianuarie 2021, ora 21:07

Formarea coaliției PSRM-PD, deputați care și-au schimbat partidele ca mănușile, dispariția fără urmă a unui deputat, proiecte dubioase votate pe bandă rulantă de alianță neformală ȘOR-PSRM, alegerea unui nou șef de stat, și demisia premierului Ion Chicu. Sunt doar câteva dintre principalele evenimente produse pe arena politică de la Chișinău, în 2020. Prin ce s-au remarcat în acest an politicienii noștri, cu ce regrete s-au ales și cum văd anul politic din 2021, vedeți în cele ce urmează.

Formarea coaliției PSRM-PD, este unul din momentele care a marcat anul 2020 pe arena politică de la Chișinău. În prima lună din primăvară, socialiștii și democrații semnează acordul de constituire a majorității parlamentare.

Alianța, care a fost dur criticată de opoziție, dar și societatea civilă, a început să se clatine rapid. Rând pe rând, tot mai mulți deputați din Partidul Democrat părăseau formațiunea și aderau la grupul Pro Moldova, creat înaintea semnării acordului, de șase foști democrați, în frunte cu Andrian Candu. Indignați de activitatea Guvernului Chicu, în vară, opoziția a încercat să-l demită printr-o moțiune de cenzură, lucru care nu a fost posibil din cauza voturilor insuficiente. Parlamentul a fost atunci locul altercațiilor, premierul fiind huiduit, iar jurnaliștii, care cereau acces în sala plenului, au fost luați pe sus de reprezentanții pazei. În urma altercațiilor, în care au fost implicați și deputați, a fost spartă chiar și o ușă.

Dispariția fără urmă, pentru o perioadă scurtă, a deputatului socialist Ștefan Gațcan, care a ajuns în Parlament în urma alegerilor din circumscripția Hîncești, organizate în primăvara acestui an și care a încercat să plece de la PSRM și să adere la Pro Moldova, a fost o altă perlă a anului. Parlamentarul, care a rămas într-un final la socialiști și a revenit în sala plenului, a apărut atunci în câteva video-uri, primul dintre acestea înregistrat într-o plantație de viță de vie, publicate pe pagina sa de Facebook, în care nega faptul că ar fi fost sechestrat de socialiști, așa cum afirma atunci opoziția.

Alegerea Maiei Sandu în funcția de președintă a țării a fost un alt moment prin care s-a remarcat arena politică în 2020. Igor Dodon a pierdut în fața candidatei PAS, obținând un scor de peste 42 la sută, în timp ce pentru Maia Sandu și-au dat votul peste 57 procente.

Și votarea proiectelor dubioase votate pe bandă rulantă de către alianța neformală PSRM-ȘOR, pe finalul mandatului președintelui Igor Dodon va rămâne în istoria anului.

Între timp, deși se consideră deputat, Ilan Șor, anunțat în căutate internațională, fiind condamnat în prima instanță într-un dosar legat de frauda bancară, timp de mai bine de un an nu a participat la nicio ședință legislativă.  În schimb, acesta și-a făcut apariția de mai multe ori LIVE, pe facebook, sau în timpul unor manifestații organizate de Partidul în fruntea căruia se află.

Acesta, potrivit Interpol, se află în Israel. Iar dosarul în care este vizat adună praf în instanța de fond. Curtea de Apel Cahul a suspendat la 21 decembrie examinarea dosarului. Aceasta este valabilă până la pronunțarea Curții Constituționale asupra excepției de neconstituționalitate, înaintată de către avocații acestuia. Până acum, în acest dosar au avut loc peste 50 de ședințe de judecată, amânate din varii motive. De altfel, luminița de la capătul tunelului nu se vede nici în cazul ex-deputatului democrat, Vlad Plahotniuc, un alt beneficiar al furtului miliardului, anunțat în căutare internațională. Procurorii au pierdut urma sa.

Iar demisia lui Ion Chicu din funcția de premier pune capacul anului 2020. Opoziția parlamentară a calificat această acțiune drept o capcană din partea socialiștilor, lucru respins de cei din urmă.

Între timp, deputații și-au numărat regretele la sfârșit de an. Chiar și așa, majoritatea spun că în 2021 își doresc alegeri parlamentare anticipate.

CORNELIU FURCULIȚĂ, ȘEF FRACȚIUNEA PSRM: „În primul rând, cel mai mare regret este cel că în Parlament s-a ajuns la interpelări sau intervenții în forță. Pierderea alegerilor prezidențiale? Nu cred că este un regret. În politică sunt multe scenarii. După cum a spus Igor Dodon, după ce se termină o partidă, începe alta. Nu este un regret”.

MIHAI POPȘOI, DEPUTAT PAS: „Regretele probabil au fost că nu am reușit să facem multe lucruri pe care le-am fi putu face, dacă nu exista pandemia, dacă ar fi existat o guvernare responsabilă, DACĂ ÎN Parlament ar fi existat alți deputați. Nu cred că ne putem bucura cu adevărat de acest an. Probabil unica bucurie este victoria în alegerile prezidențiale”.

ALEXANDRU SLUSARI, DEPUTAT PPDA: „Regret că noi am pierdut un an cu acest guvern al lui Dodon, nu a fost gestionată bine criza pandemică. Tare mult a avut de suferit businessul mic și mijlociu”.

PAVEL FILIP, DEPUTAT PD: „Din cauza pandemiei, cred că lucrurile au fost date peste cap. Îngrijorarea noastră e să nu mai pierdem un pentru Republica Moldova. Ar trebui clasa politică să se miște foarte repede pentru a găsi soluții pentru criza politică”.

MARINA TAUBER, DEPUTATĂ PARTIDUL „ȘOR”: „Nu regretăm pentru nimic. Toate deciziile au fost luate de comun acord, cu liderul nostru Ilan Șor, cu întreaga echipă și mai mare. Noi de fiecare dată am discutat cum vom vota și cum vom reacționa la diferite subiecte care s-au întâmplat în Parlament”.

VLADIMIR CEBOTARI, DEPUTAT „PRO MOLDOVA”: „A fost un an destul de complicat pentru toată lumea. Dacă e să vorbim despre regrete…e situația pandemiei în care ne-am pomenit și consecințele peste care s-au adăugat criza economică. Am fost loviți și de o criză politică, această instabilitate”.

Deputații urmează să revină în sala Parlamentului în luna februarie, când se începe sesiunea de primăvară – vară.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram