Pandemia a anulat multe, nu și faptele bune. 5 campanii care au adus un pic de magie de sărbători

Sărbătorile de iarnă au fost întotdeauna un prilej pentru desfășurarea campaniilor de caritate și de colectare a fondurilor pentru persoanele defavorizate. În perioada sărbătorilor magice, campaniile de strângere de fonduri au avut întotdeauna succes. Dar anul 2020, din cauza pandemiei, este unul diferit. În multe țări evenimentele tradiționale au fost anulate, inclusiv cele corporative, care găzduiau tombole de caritate și maratoane de colectare a banilor. Donațiile tradiționale de stradă, târgurile și festivalurile, paradele lui Moș Crăciun din multe țări au fost, de asemenea, anulate. Multe magazine de caritate au fost închise, pe străzi sunt mai puțini voluntari. În aceste condiții, autoritățile și organizațiile obștești au trebuit să vină cu ceva nou în activitățile lor. Moldova.org vă prezintă câteva exemple care au demonstrat că acțiunile de ajutorare a celor mai triști ca noi se pot face pe timp de pandemie. 

„Cea mai mare cină de Crăciun” în Spania

Mișcarea împotriva foametei din Spania (Acción Contra el Hambre) a lansat campania Cea mai mare cină de Crăciun, în cadrul căreia a invitat companiile, dar și angajații acestora să doneze banii pe care urmau să-i cheltuiască pentru cină tradițională de Crăciun în contul familiilor aflate în situații dificile. „Crăciunul acesta va fi special: anul acesta nu vom putea fi alături de cei dragi și să avem o cină mult așteptată de Crăciun. Da, nu vom putea fi împreună, dar putem fi uniți mai mult decât oricând pentru a-i ajuta pe cei care se află sub pragul sărăciei și pe cei care au rămas fără mijloace de trai din cauza pandemiei”,  se arată într-o declarație a mișcării.

O altă fundație spaniolă, „Loialitate” (Fundación Lealdad), a deschis o secțiune specială „Crăciun 2020” pe site-ul său web. Această secțiune conține linkuri către 30 de proiecte de Crăciun ce sunt realizate de ONG-urile locale. Aici poți vizita virtual tradiționalele târguri de caritate de Crăciun, să cumperi suveniruri lucrate manual din materiale reciclate sau de persoanele cu dizabilități, să achiți coșuri cu alimente pentru persoanele defavorizate. În aceeași secțiune, companiile pot achiziționa măști medicale caritabile și ecologice pentru angajați, pot transfera bugetul unei cine corporative anulate de Crăciun către organizații caritabile sau să susțină voluntarii care vor avea grijă de persoanele în vârstă care nu își pot părăsi casele.

„Îngerii cu cadou” în Germania

În Wuppertal, un oraș  aflat la 30 kilometri de Düsseldorf, Germania, cu sprijinul organizației de caritate Caritas, are loc campania „Îngerii cu cadou”. Înger poate deveni oricine, care cumpără câte un pachet-surpriză cu produse alimentare. Acestea sunt transmise familiilor cu venituri mici, bătrânilor singuratici și celor care au rămas fără mijloace de trai. Costul unui asemenea cadou, care de obicei include cafea, turte dulce și fursecuri, nuci, dulciuri, un pachet de cârnați afumați, nu depășește 15 euro. Există, de asemenea, o cerere specială către „îngeri”: pachetul de Crăciun trebuie să fie însoțit de o scrisoare de felicitare sau o carte poștală. „Cuvintele scrise din inimă pot încălzi pe oricine, chiar și în timpul pandemiei”, spun organizatorii.

Comunitatea germană de caritate StrassenBLUES e.V. a organizat în acest an colectări de bani în Hamburg și Berlin pentru a ajuta persoanele fără adăpost. Voluntarii au lansat o campanie neobișnuită #hotelsforhomeless, îndemnând oamenii să sponsorizeze cazarea persoanelor fără adăpost în camerele de hotel care au rămas libere din cauza pandemiei. 20 de persoane vor putea petrece noaptea la cald până la sfârșitul lunii martie 2021. De asemenea, în Düsseldorf, revista fifty-fifty, care este distribuită de obicei de persoanele fără adăpost pe străzile orașului, o organizat colectarea sacilor de dormit, măștilor de protecție și a corturilor.

Cadouri aduse cu camionul la copii în Portugalia

În Vila Nova de Gaia, oraș din nordul Portugaliei, autoritățile care au interzis tradiționala sărbătoare din centrul orașului, au decis în anul acesta să livreze cadourile pentru copii. Cadourile au fost  încărcate într-un camion și transportate la destinație. Totodată, bugetul de 350.000 de euro, care era alocat tradițional pentru organizarea sărbătorii, a mers pentru ajutorarea familiilor afectate de criza sănătății. Mai mult, împreună cu antreprenorii privați, primăria a oferit 3000 de seturi de producte alimentare de Crăciun pentru familiile care au nevoie. 

„Fapte bune” în Marea Britanie

Oxfam, o filială din Marea Britanie a Asociației Internaționale a Organizațiilor Neguvernamentale pentru Combaterea Sărăciei, a oferit mai multe tipuri de fapte bune pentru Crăciunul 2020: de la cumpărarea de cadouri din magazinele de caritate sau donații caritabile până la organizarea propriilor campanii de strângere de fonduri printr-o aplicație specială pe Facebook  și participarea la o loterie de caritate.

„Știm cu toții că acest Crăciun va fi diferit, foarte diferit. Dar, deși este posibil să nu-l putem sărbători ca de obicei, acest lucru nu înseamnă neapărat că ar trebui să sărim peste această sărbătoare. Situația unică a Crăciunului 2020 este că ne oferă posibilitatea să ne regândim tradițiile, să creăm unele noi și să readucem sensul Crăciunului”, spune Oxfam Britain.

Surse: dw, euronews, asi.org

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.