Ce-a trimis Bojica. Babă Neagră scăldată în cremă de vanilie

Noroc! Incendii în Australia, Brexit, Covid-19, Black Lives Matter, Dodon a fost rupt de diasporă, Moldova are prima președintă…. Ufff, un an cam fierbințel, nu crezi? La câtă imaginație a consumat Bojica anul acesta pe scenarii, hai măcar azi să nu inventăm nimic și să gătim în doi timpi și trei mișcări unul dintre deserturile clasice ale bucătăriei noastre tradiționale – Baba Neagră. Ca să o pregătească, bunicile noastre nici nu trebuiau să meargă la magazin sau piață. Tot de ce aveau nevoie pentru Babă găseau chiar în gospodărie: lapte de la Dumana, ouă galbene de la câteva găini din coteț, untdelemn din răsărita de pe sotce și făină de grâu măcinat la moara din sat.

Poate tocmai de asta, Baba Neagră se regăsea mai mereu pe mesele de la sărbătorile mari, de la Crăciun și Paște și până la Hram și Duminica Mare.

Ingrediente:

  • 6 ouă
  • 2 pahare de zahăr
  • 2 pahare lapte
  • 1 pahar ulei
  • 2 pahare făină
  • 1 lng bicarbonat de sodiu stins cu oțet
  • 1 plic vanilie
  • 1 lng cacao

Pentru crema de vanilie: 

  • 110 ml lapte
  • 110 ml frișcă 
  • 1 păstaie de vanilie 
  • 3 gălbenușuri 
  • 3 lng zahăr
  • 1 lng de griș

Etape:

  1. Se bat bine ouăle, apoi se adaugă pe rând zahărul, laptele, uleiul, făina, vanilia, cacao.
  2. La final introducem bicarbonatul de sodiu stins cu oțet.
  3. Amestecul obținut îl turnăm într-un ceaun uns cu unt și presărat cu crupă de griș sau pesmeți. Punem baba la cuptor, la temperatura de 180–200 °C.
  4. Când baba s-a mărit în volum și s-a rumenit, o scoatem din cuptor. Pentru a determina dacă s-a copt, o încercăm cu scobitoarea sau cu vârful cuțitului.
  5. Baba coaptă o răsturnăm pe o tablă de lemn, o lăsăm să se răcească și apoi o tăiem felii. Un indicator al unei babe reușite sunt labirinturile din interior. 
  6. Cât se răcește Baba, ne apucăm de crema engleză. Amestecăm laptele cu frișca, adăugăm vanilia din interiorul păstăii și punem într-o cratiță mică, la foc redus, până aproape de a fierbe.
  7. Batem gălbenușurile într-un bol, adăugăm zahărul. Introducem gradual amestecul de lactate în bolul cu ouă bătute, amestecând continuu. Apoi amestecul de ouă și lapte se transferă într-o cratiță și se pune la foc mic. Amestecăm până crema începe a se îngroșa. Atenție, scoatem de pe foc crema înainte să dea în clocot. Lăsăm sub capac să se răcorească. 
  8. Servim Baba cu crema de vanilie și dulceață sau înghețată.

Chiar dacă Baba Neagră nu neapărat îți trezește cele mai scumpe amintiri din copilărie, chiar dacă nu te pricepi prea bine la gătit, încearcă rețeta asta. Îți promit că după asta vei vrea să o salvezi și vei reveni periodic la ea. Din fericire, Baba Neagră în ultimii ani a fost reanimată cu ajutorul restaurantelor locale. Bucătarii noștri s-au întrecut la cine o va reinventa mai interesant. Eu însă cred că Baba Neagră nu merită decât un singur detaliu nou – o cremă de vanilie, în care să scalzi fiecare bucățică de babă călduță. Iar dacă mai ai în cămară un borcan de dulceață acrișoară de vișine sau gutui, nu te rușina, pune câteva linguri peste babă. 

Let’s make Baba Neagră great again!

De la peste 7 mii de km depărtare de Moldova, tot cu gândul la casă și oamenii de aici rămâne. Ține mult la producătorii locali și ne dă idei cum putem să-i susținem gătind ceva inspirat în fiecare săptămână.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.