13:52:32 29.03.2024
Stiri

VIDEO // Chicu trântește ușa și ATACĂ România. „Vizita lui Iohannis la Chișinău a fost lipsită de conținut. România a fost părtinitoare, e IMIXTIUNE în treburile noastre interne”

Actualitate 31.12.2020 11:29 Vizualizări3550 Autor: Ziarul National
VIDEO // Chicu trântește ușa și ATACĂ România. „Vizita lui Iohannis la Chișinău a fost lipsită de conținut. România a fost părtinitoare, e IMIXTIUNE în treburile noastre interne”


Premierul în exercițiu, Ion Chicu, a lansat un atac grosolan la adresa autorităților din România, înainte să plece din funcție. Oficialul a acuzat România de „imixtiune în treburile interne ale R. Moldova” și a ținut să sublinieze că vizita la Chișinău a președintelui României, Klaus Iohannis, a fost una politică și „lipsită de conținut”, deși oficialul de la București a anunțat un nou pachet de sprijin pentru cetățenii R. Moldova, inclusiv extinderea valabilității acordului care prevede acordarea unui grant în valoare de 100 de milioane de euro pentru R. Moldova, trimiterea la Chișinău a 200 de mii de doze anti-COVID-19, dar și 6 000 de tone de motorină pentru agricultori.

Ion Chicu crede că autoritățile României au fost părtinitoare în campania electorală prezidențială și era evident că niciun oficial din delegația președintelui României nu va solicita întrevederi cu reprezentanții Guvernului demisionar de la Chișinău.

„Nu am avut pe durata mandatului întrevederi. A fost pandemie, mai dificil cu întrevederile. Am avut o întrevedere cu ministrului de Externe, Bogdan Aurescu. Nu au avut loc aceste întrevederi, în primul rând din cauza poziției Guvernului României și autorităților României… Au fost clar angajate politic. Totodată, dialogul a fost păstrat, s-a discutat. Eu cred că nu au fost probleme în această privință. Autoritățile române au fost foarte părtinitoare în campania electorală, era evident pe cine susțin, cum susțin. Au depus toate eforturile… Asta este imixtiune în treburile interne ale R. Moldova. Noi suntem parteneri strategici, state cu o prietenie extraordinară, pe care trebuie să o dezvoltăm. Dar trebuie să spune lucrurilor pe nume - a fost imixtiune în treburile interne ale R. Moldova”, a declarat Ion Chicu, în cadrul unei emisiuni la TVR Moldova, fără să se refere și la declarațiile președintelui rus, Vladimir Putin, care a îndemnat deschis moldovenii să voteze pentru Igor Dodon la prezidențiale.

Cetățeanul român Ion Chicu a încercat să dreagă busuiocul și a mulțumit României pentru suportul acordat. Totuși, mulțumirile s-au transformat în noi atacuri.

„Vreau să mulțumesc autorităților române pentru suportul pe care l-am avut, indiferent de relațiile pe plan guvernamental. Am fost tratați ca frații și vreau să mulțumesc poporului român pentru suportul, pentru ajutorul acordat într-o perioadă dificilă. Dar politica Guvernului precedent al României a fost în capul mesei în relațiile cu Guvernul nostru. De aceea nu a fost această întrevedere pe 29 decembrie.

Vă amintiți ce declarații făcea fostul prim-ministru (Ludovic Orban)? Zicea guvernul temporar de la Chișinău, guvernul vremelnic... Am trecut cu vederea peste aceste lucruri, deoarece pentru noi contează poporul și nu cei care au venit ca mine, de exemplu, pentru un an în fruntea Guvernului. Domnul Ludovic Orban a fost pentru un an. Asta mai puțin ne interesează și noi în general trebuie să lăsăm la o parte opiniile politicienilor de pe ambele maluri ale Prutului.

Prietenia, frăția între România și R. Moldova nu mai depinde deja de politicieni. Este un proces ireversibil și trebuie să ne felicităm pentru acest lucru. De aceea, nu a fost solicitată o întrevedere (cu membrii delegației române n.r.). Nu a fost solicitată și nici nu ne-am așteptat la o asemenea vizită, cu atât mai mult că a fost o vizită politică și nu a avut conținut. A fost așa… un semnal de susținere, pentru care mulțumim domnului președinte al României”, a conchis Ion Chicu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md