image
Sursa foto: rfi.ro

CMC a votat politica bugetar-fiscală a capitalei pentru 2021; A fost introdusă o nouă taxă, cea pentru salubrizare

Consiliul municipal Chișinău a aprobat politica bugetar-fiscală a autorităților locale pentru anul 2021, care prevede ajustarea taxelor locale pe teritoriul municipiului, corespunzător ratei inflației, dar și introducerea unor taxe noi, precum cea pentru salubrizare.

Potrivit autorităților municipale, taxa pentru salubrizare ar urma să genereze venit la bugetul municipal de circa 100 de milioane de lei.

Primarul general, Ion Ceban, a declarat că modificările la politica bugetar-fiscală erau necesare, deoarece unele taxe locale nu au fost ajustate din anul 2004. „Am decis că venim cu o politică fiscală locală multianuală și aici ar fi bine să ajustăm taxele la rata inflației, chiar dacă unele aspecte sunt nepopulare. Ne propunem ca aceste taxe să fie cu destinație specială, astfel ca toți acești bani să fie direcționați pentru reabilitarea curților blocurilor de locuințe: amenajarea teritoriului aferent, reparația acoperișurilor, a scărilor, a ușilor de la intrare în bloc, a geamurilor, dar și carosabilul, trotuarele”, a spus Ion Ceban.

De asemenea, un șir de taxe locale urmează a fi ajustate la rata inflației. Printre acestea sunt taxa pentru piață, pentru dispozitivele publicitare, pentru amenajarea teritoriului, taxa pentru parcare etc.

Cu referire la cotele taxelor pentru prestarea serviciilor de transport auto de călători în raza municipiului Chișinău, pentru fiecare autovehicul (microbuz, autobuz), s-a stabilit că acestea se mențin la nivelul anului 2020.

În cazul sistării activității agenților economici de către Comisia pentru situații excepționale a Republicii Moldova, în legătură cu declararea situației excepționale de COVID-19, pe perioada sistării activității, subiecții impunerii se scutesc de plata taxei de piață, taxa pentru unitățile comerciale sau de prestări servicii și taxei pentru prestarea serviciilor de transport auto de călători pe rutele regulate municipale.

Taxele locale și cotele concrete ale acestora se pun în aplicare începând din 1 ianuarie 2021.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: