image
Sursa foto: captură video

Valeriu Pașa, despre revenirea lui Igor Dodon în fruntea PSRM: „Este un proces de distrugere a celui mai mare partid”

Păreri împărțite, după ce fostul șef de stat, Igor Dodon, a redevenit liderul Partidului Socialiștilor din RM. Unii politicieni spun că imaginea proastă și toxică a lui Igor Dodon în politica moldovenească, va duce la distrugerea partidului, și la un rezultat minim de mandate la alegerile parlamentare anticipate.

Socialiștii l-au înaintat pe Igor Dodon pentru a le apăra interesele, până când va apărea o altă candidatură potrivită pentru acest lucru, spune analistul Anatol Țăranu.

„E alegerea socialiștilor, însă tradiția democratică este contrar acestei alegeri.Ei mai bine trebuiau să caute o soluție de refacere a imaginii, fiindcă când Dodon a suferit acest eșec, a acționat și asupra socialiștilor, dar ei au preferat să-l păstreze. Socialiștii în cazul dat acționează nu ca un partid politic ci ca o grupare de interese care își păstrează căpetenia, care până nu demult le garanta un profit material și politic. PSRM acționează ca un partid pefect oligarhic care beneficiază de faptul că sunt la guvernare. Dodon vrea să-și păstreze la guvernare gașca, din acest motiv gruparea oligarhică PSRM și-a spus că Dodon este cea mai bună candidatură ca să le apere interesele, și au decis să-l lase pe el, până la momentul când va apărea o altă figură care va face acest lucru mai bine ca Dodon”, a declarat Anatol Țăranu în cadrul talk-showului „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

Expertul Watchdog Valeriu Pașa, spune că pe Igor Dodon nu-l interesează partidul, ci doar vrea să-și salveze cariera lui politică, în așa fel trage în jos PSRM-ul. Mai mult, cei de la Moscova nu ar fi intervenit în procesul de alegere a lui Igor Dodon la șefia socialiștilor, din motiv că ceilalți concurenți al lui Igor Dodon ar fi slabi.

El a demonstrat că pentru el soarta PSRM-ului nu contează. Pentru Igor Dodon, soarta lui politică este cea mai importantă. S-a impus președintele PSRM pentru a-și salva viitorul lui politic și a tras în jos partidul La Moscova înțeleg cât de toxic a devenit Igor Dodon pentru politica Republicii Moldova și vor încerca să-l înlăture, ăsta mi se părea cel mai clar scenariu posibil, însă uite că lucrurile s-au întâmplat altfel. Igor Dodon a doua zi după alegeri s-a afirmat sus și tranșant că el va fi președintele PSRM, a organizat fulger acel consiliu a partidului, unde cu ajutorul discursurilor lui Bogdan Țârdea și Irinei Vlah s-a propus din nou în funcția de președinte, și toată lumea a tăcut. Lucrul ăsta a surprins curatorii de la Moscova, cât de slabi, nevertebrați sunt potențialii concurenți al lui Igor Dodon pentru șefia acestui partid susținut de Kremlin. Liderii de la Moscova au văzut că aceștia sunt prea slabi și nu pot lupta nici pentru interiorul partidului, la ce bun să-i susținem, sunt niște lideri slabi. Este un proces de distrugere a celui mai mare partid din ultimii zece ani din Republica Moldova”, a declarat expertul Watchdog, Valeriu Pașa

Preşedintele Institutului pentru Iniţiative Strategice de la Chişinău, spune însă, că revenirea lui Igor Dodon în fruntea partidului PSRM este o acțiune favorabilă pentru partidele de dreapta. Până la alegerile parlamentare anticipate, PSRM-ul își va pierde total imaginea, și va obține cel mult 20 de mandate, susține Vladislav Kulminski.

„Eu cred că pentru forțele democratice acest lucru este binevenit, pentru că strategia pe care a ales-o Igor Dodon în cadrul alegerilor prezidențiale a fost una totalmente greșită și eu cred că dacă el va continua să facă împreună cu partidul socialiștilor ceea ce a făcut în cadrul alegerilor prezidențiale, PSRM nu va avea un scor mai mult de 20 de mandate. Igor Dodon are un egou politic foarte mare și el mai crede că mai poate câștiga aceste alegeri, ceea ce este o sarcină extrem de dificilă, poate și imposibilă. Cea mai bună strategie pentru PSRM ar fi fost ca Igor Dodon să meargă într-o parte cu tot bagajul negativ pe care l-a acumulat de-a lungul anilor și să lase partidul să se dezvolte de sine stătător”, a mai adăugat Vladislav Culminschi:

Amintim că Igor Dodon a fost reales președinte al Partidului Socialiștilor în cadrul Congresului de astăzi al PSRM. „Este evident că următoarele evenimente politice importante fără participarea socialiștilor nu sunt posibile. Agenda noastră pe anul următor ține de întărirea PSRM și pregătirea și învingerea la anticipate. Nu intrăm în nicio coaliție în actualul Parlament, am făcut și cu dreapta, și cu stânga, s-au epuizat toate. De aceea, doar anticipate. De aceea îndemnăm președintele țării să inițieze cât mai rapid procedurile de dizolvarea Parlamentului”, a spus Dodon.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: