(doc) Declarația comună adoptată de Klaus Iohannis și Maia Sandu. Ce angajamente au reconfirmat liderii statelor vecine

În cadrul întrevederii oficiale de ieri, 29 decembrie, a fost adoptată o Declarație comună a președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, și președintelui României, Klaus Iohannis, prin care este reafirmat caracterul special al relației bilaterale bazate pe comunitatea de limbă, cultură și istorie și fundamentate pe Parteneriatul Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova.

Foto: UNIMEDIA

„Părțile subliniază importanța deosebită a aprofundării cooperării dintre Republica Moldova și România, cu accent pe aspectele de interes strategic, și exprimă hotărârea de a acționa împreună de o manieră coordonată pentru îndeplinirea obiectivelor noastre comune.”, se arată în textul Declarației adoptate de Maia Sandu și Klaus Iohannis.

În declarația semnată de cei doi lideri este reconfirmat și faptul că „locul firesc al Republicii Moldova se află în familia europeană”.

Declarația comună a lui Klaus Iohannis și a Maiei Sandu, integral:

Amintim că ieri, 29 decembrie, președintele României, Klaus Iohannis, a efectuat astăzi, prima dată în ultimii 5 ani, o deplasare de serviciu în Republica Moldova. Aceasta este prima vizită la nivel înalt primită, la Chișinău, de Maia Sandu, după preluarea mandatului de Președinte, în urma votului covârșitor exprimat de către cetățenii Republicii Moldova în favoarea sa la alegerile prezidențiale din data de 15 noiembrie 2020.

În cadrul conferinței comune a liderilor de stat, Klaus Iohannis precizat că România va oferi un sprijin Republicii Moldova.

„Prin acest pachet de sprijin România are în vedere următoarele:

- încheierea cât mai rapidă a celui de-al 6-lea protocol adițional al acordului bilateral privind grantul nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro.

- un lot de 200 de mii de doze de vaccin împotriva Covid-19 și o echipă de experți români care să ajute la strategia de vaccinare.

- echipamente medicale și de protecție pacienților cu Covid-19”, a declarat Iohannis.

Totodată, România va oferi 6 mii tone de motorină agricultorilor. Președintele României a mai menționat că de sprijin vor beneficia și studenții şi elevii, care vor primi burse de studii în România.

De asemenea, va fi oferit sprijin pentru mass-media și cultură, cel puțin 220 de mii de euro pentru anul 2021.


Pub