(doc) Decizie ce a revoltat societatea: Consilierii dintr-un sat din Hîncești au permis împușcarea câinilor și pisicilor fără adăpost. Ce spune primarul

Consilierii locali din satul Bobeica, raionul Hîncești, au decis ca pisicile și câinii fără adăpost și alte vietăți să fie împușcate. Conform documentului, hotărârea a fost luată de comun acord de toți cei șapte aleși locali în data de 16 decembrie, iar cadavrele animalelor vor fi îngropate.

Foto: Google Photo

Potrivit deciziei, se permite reglarea numerică a păsărilor și animalelor de pradă dăunătoare precum coțofene, ciori grive, pisici vagaboande și câini vagabonzi – în perioada 1 ianuarie 2021-31 decembrie 2021 pe teritoriul Primăriei comunei Bobeica.

Decizia ar intra în vigoare din 1 ianuarie 2021 și este valabilă pe parcursul anului viitor pe teritoriul comunei Bobeica.

Totodată, în hotărâre se menționează că animalele și păsările vor fi împușcate în fiecare zi din săptămână de către grupuri de până la 15 vânători, conform unor grafice care urmează a fi coordonate de Inspectoratul Ecologic de Stat din Hîncești.

Document / Sursa:Facebook

Solicitat de UNIMEDIA, primarul comunei Bobieca, Lilian Musteață, a venit cu o reacție privind decizia de reglarea numerică a animalelor și păsărilor.

,,Stimați consăteni și prieteni!

Deși exercit funcția de primar și nu fac parte din Consiliul comunal Bobeica, nu pot rămâne indiferent la ce atacuri de denigrare sunt vizați consilierii locali.

Vin să fac claritate în ce privește postarea publicată de portalul media HN24, la data de 27.12.2020, sub denumirea ”Consiliul din Bobeica a permis împușcarea pisicilor și cîinilor vagabonzi”, după care au urmat multe comentarii...

Țin să Vă informez că, cineva, cu rea intenție răspîndește falsuri cu fraze rupte din context.

Adevărat, în adresa Consiliului local Bobeica a parvenit un demers de la Asociația Vînătorilor și Pescarilor. Consilierii au analizat-o, și în temeiul art. 37, lit.b) din Regulamentul gospodăriei cinegetice din Legea regnului animal nr. 439 din 27.04.1995, a permis vînătorilor reglarea numerică a animalelor și păsărilor de pradă dăunătoare, a ciorilor sure, coțofenilor, precum și a cîinilor și pisicilor vagabonde, depistate la o distanță de 200 metri și mai mult de la periferia localităților, (se referă la cîinii și pisicile, care au sălbătăcit și nu vizitează localitățile, dar vînează iepurașii nou-născuți, pui de căprioare, pui de păsări în cuibare, etc.), Decizia nr. 5/24 din 16 decembrie 2020, este publică și poate fi examinată de oricine dorește.

Și nicăeri în Decizia dată nu veți găsi fraza ” împușcarea pisicilor și cîinilor vagabonzi”.

Toate aceste acțiuni de reglare numerică a animalelor se încadrează în măsurile ansamblu, reglementate de Legea nominalizată în scopul protecției animalelor din mediul natural, (Titlul II din lege), ca exemplu:

- protecția în cazul aplicării chimicatelor, (art.18);

- protecția în cazul folosirii animalelor în scopuri economice sau scoaterea lor din

mediul natural, (art.23);

- protecția în caz de export a animalelor, (art. 19);

- protecția de incendierea vegetației uscate pe teritoriul habitat de animale, (art.40),

etc.

Una din măsuri este protecția animalelor din mediul natural de animalele și păsările de pradă dăunătoare, printre care conform Regulamentului din legea de referință, se numără și cîinii și pisicile vagabonde, care au sălbătăcit și s-au distanțat de comunitate, dar aduc pagube regnului animal, (art.37, lit. b).

Cineva a publicat pe rețele de socializare că prin Bobeica vor merge vînătorii și vor împușca aceste animale de companie.

Fals!

Conform aceleiași legi, art. 36, lit.n): se interzice tragerea din armă sau aflarea în localități cu arma încărcată, precum și cu arma scoasă din toc și montată.

Și aceste reglementări sunt prevăzute în mai multe acte normative și legislative.

Mai mult ca atît, vînătorii nu vor avea operațiuni concrete în acest scop, dar atunci cînd este permis vînatul, în cazul în care întîlnesc un așa animal de pradă dăunător, necesită să dispună de autorizarea pe teritoriul extravilan al comunei, acolo unde este permis vînatul.

Toate aceste acțiuni se desfășoară sub monitorizarea Inspectoratului pentru Protecția Mediului și conducerii Asociației Vînătorilor și Pescarilor.

Așa decizii au fost adoptate anual de către consiliile locale din Republica Moldova, din anul cînd legea sus-menționată a intrat în vigoare, acolo unde Asociația Vînătorilor a venit cu demersurile respective. Și după cum vedeți nici anul precedent, nici anterior, nimeni nu a văzut cadavre de cîini și pisici pe străzi. Cu atît mai mult că, în adresa primarului sau a Consiliului local Bobeica, adresări din partea cetățenilor că avem în localitățile comunei cîini sau pisici vagabonde, nu au parvenit.

Eu aduc mulțumiri celor, care au reacționat la această postare, dar totuși recomand, înainte de a comenta, ar fi bine mai întîi de studiat documentul în cauză și cadrul legal în temeiul căruia s-a adoptat un astfel de document”, a declarat primarul.

Documentul a fost votat de toți cei șapte aleși din Consiliul Local Bobeica. Iar decizia votată a apărut pe rețelele de socializare.


Pub