(doc) Bugetul municipal a fost aprobat cu un deficit de peste 1,53 miliarde lei

Proiectul de decizie cu privire la bugetul municipal Chișinău pentru anul 2021 ce a fost aprobat marți, 29 decembrie, prevede un deficit de peste 1,53 miliarde lei.

Foto: UNIMEDIA

În ceea ce privește veniturile, se preconizează că în anul 2021 acestea vor fi în sumă de 4 744 875,2 mii de lei, inclusiv transferuri de la bugetul de stat – 2 644 972,6 mii de lei.

La partea de cheltuieli, se preconizează vă vor fi în sumă de 6 284 698,4 mii de lei.

În schimb, defcitul bugetar va fi în sumă de 1 539 823,2 mii de lei.

În urma aprobării bugetului municipal, mai mulți consilieri care au părăsit sala, au venit cu o reacție pe Facebook.

„Astăzi alianța PȘRM din CMC a întrecut orice limită a nesimțirii! Au convocat ilegal ședința CMC, au pus pe ordinea de zi taxele și bugetul fără avizul Comisiei Buget, au votat proiecte fără să ne permită să ascultăm raportul și să punem întrebări!! Au pus în buget bazine în loc de drumuri, garduri în loc de acoperișuri la școli și havuzuri în loc de canalizare! Rușine!”, a spus Grădinaru într-o postare pe Facebook.

Consilierul PAS, Dumitru Ivanov, a scris că „proiectul bugetului a fost votat azi ca pe conveier, în 2 lecturi de PSRM, ȘOR, PDM, PUN cu grave încălcări de procedură. Nu mai vorbesc de încălcarea tuturor procedurilor posibile la etapa de consultări și dezbari publice. Lista de încălcări poate continua la nesfârșit. Rușine de așa consilieri”, a scris Ivanov într-o postare pe Facebook.

1 Decizie by UNIMEDIA on Scribd

Ieri, înainte de a se vota bugetul CMC pentru anul 2021, consilierul Ion Cebanu a scris că pe pagina sa de Facebook „Fracțiunea PL din CMC nu va tolera asemenea abordări ilegale și iresponsabile din partea primarului, socialiștilor și altor consilieri care își folosesc mandatul dat de cetățeni doar pentru lustruirea imaginii socialiștilor și în special a lui IV. Ceban, care la această dată se află în concediu, vom ataca aceste decizii în organele de drept și vom face publice orce abateri de la normele legale”.

Drept replică, primarul Ion Ceban a declarat că „bugetul municipal Chișinău pentru anul 2021 a fost dezbătut în ultimele săptămâni pe fiecare compartiment în parte. Marea majoritate a propunerilor parvenite din partea tuturor consilierilor, au fost luate în calcul și incluse în noul document.”

Amintim că proiectul de decizie cu privire la bugetul municipal Chișinău pentru anul 2021 a fost aprobat marți, 29 decembrie, de consilierii PSRM, PUN, Șor și PDM, cu 27 de voturi, în cadrul ședinței de îndată a Consiliului Municipal Chișinău (CMC).

Consilierii Platformei Demnitate și Adevăr (DA), Partidului Liberal și cei ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au părăsit ședința CMC, în semn de protest a ceea ce urma să se aprobe în CMC, iar PCRM s-a abținut de la vot.

Consilierii PAS, Platformei DA, PL și PUN au declarat că ședința de astăzi, 29 decembrie, este una ilegală, deoarece ședința de îndată trebuie convocată numai în cazul calamităților naturale, intemperii și altele. Mai mult, Andrei Năstase a declarat că ceea ce se petrece în cadrul acestei ședințe este complet ilegal și că ar putea veni „procurorii după dumneavoastră.” Poziția sa a fost susținută și de consilierii PAS și PL:


Pub