Bogdan Țîrdea: Am luat popcorn și așteptăm candidatul Maiei Sandu la funcția de premier

Deputatul socialist, Bogdan Țîrdea, susține că președinta Maia Sandu este obligată să desemneze un candidat la funcția de premier, făcând trimitere la decizia pronunțată de Curtea Constituțională pe 6 august, 2020, după solicitarea deputatului Platformei DA, Igor Munteanu,. „Hai, Maia Grigorievna, înaintați adevărați profesioniști! Nu hoți, nu bandiți, nu proști! Așteptăm, cu pop-corn”, a comentat Țîrdea.

Foto: UNIMEDIA

Deputatul Platformei DA, Igor Munteanu a solicitat Înaltei Curți să explice obligativitatea președintei de a desemna un candidat la funcția de premier, în următoarele situații:

„1. Are șeful statului un drept discreționar de a desemna orice candidat la funcția de Prim-ministru, fără a ține cont de faptul că majoritatea parlamentară, în procesul consultărilor, îi propune să desemneze un candidat concret la funcția de Prim-ministru?

2. Este obligat șeful statului să desemneze candidatul majorității parlamentare la funcția de Prim-ministru, propus în timpul consultărilor cu fracțiunile parlamentare sau nu?

3. Dacă șeful statului refuză să desemneze candidatul agreat de majoritatea parlamentară și recomandat în cursul consultărilor între Președintele Republicii Moldova și fracțiunile parlamentare, poate fi constatată starea de incompatibilitate temporară a Președintelui de a-și exercita atribuțiile?

4. În situația constatată de incompatibilitate temporară a Președintelui Republicii Moldova de a-și exercita funcțiile, este obligată persoana care asigură interimatul funcției de Președinte al Republicii Moldova să refuze să desemneze candidatul la funcția de Prim-ministru agreat de majoritatea parlamentară sau să desemneze un alt candidat?”.

Astfel, potrivit deciziei Curții, „în cazul în care este constituită o majoritate parlamentară absolută formalizată, Președintele Republicii Moldova este obligat să desemneze candidatul înaintat de această majoritate pentru funcția de Prim-ministru. În cazul în care nu este constituită o majoritate parlamentară absolută formalizată, Preşedintele Republicii este obligat ca, după consultarea fracţiunilor parlamentare, să desemneze un candidat pentru funcţia de Prim-ministru, chiar dacă fracţiunile parlamentare nu sunt de acord cu propunerea sa”.

În situația creată, nu există o majoritate parlamentară formalizată oficial, respectiv, Maia Sandu ar trebui să vină cu propriul candidat la funcția de șef al Executivului. Dacă președinta va refuza să o facă, pe parcursul a 45 de zile, aceasta intră în procedură de demisie. Aici intervine însă un alt blocaj, spun experții juridici, potrivit cărora Legea Supremă nu prevede clar un procedeu de demitere a unui șef de stat ales de popor, ci doar a președintelui ales de către Parlament, așa cum era până în 2016.

Republica Moldova a intrat în impas politic, după ce premierul Ion Chicu a anunțat că demisionează, iar din 1 ianuarie nu va mai asigura nici interimatul funcției.

În consecință, Maia Sandu s-a văzut nevoită să demareze consultări cu reprezentanți ai Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, PAS, Platforma DA, Partidului Democrat, Partidului Şor și Pro-Moldova.

După consultări, președinta Maia Sandu, a declarat că va veni în câteva zile cu soluția, așa cum o vede ea, întrucât deputații nu au declarat că ar avea creată vreo majoritate și toate fracțiunile au pledat, cu unele diferențe, că pledează pentru alegeri parlamentare anticipate.


Pub