(video) Președintele Federației Naționale a Fermierilor, după plecarea tractoarelor din PMAN: „Trebuie să așteptăm puțin, deoarece situația este neclară la Guvern”

Protestul agricultorilor s-a încheiat. Tractoarele din Piața Marii Adunări Naționale pleacă, astăzi, 30 decembrie. Poliția dirijează operațiunea. Solicitat de UNIMEDIA pentru a comenta plecarea fermierilor din centrul capitalei, directorul executiv al Federației Naționale a Fermierilor din Moldova, a declarat că motivul plecării tractoarelor este expirarea pe 31 decembrie a autorizației semnată de Primărie. Mai mult, Vasile Mîrzenco a spus că nu au renunțat de tot la proteste, doar că situația politică în țară este una incertă, iar în asemenea condiții fermierii nu pot merge la Guvern sau Parlament pentru a solicita rezolvarea problemelor și revendicărilor acestora.

Foto: captură video/realitatealive

„Mâine este ultima zi a autorizației pe care o avem noi semnată de Primărie. Dacă nu ne duceam azi, trebuia să ne ducem mâine, dar ne-am gândit și la faptul că mâine traficul prin Chișinău va fi și mai aglomerat și să nu incomodăm prea mult cu mișcările noastre capitala și locuitorii acesteia, am decis să plecăm de azi, iar mâine mecanizatorii noștri să fie acasă, să se odihnească puțin și până în seară, așa cum a fost anul de greu, dar trebuie să-l petrecem și să-l întâmpinăm pe cel nou împreună cu familiile”, a declarat Mîrzenco.

Directorul executiv al Federației Naționale a Fermierilor din Moldova a spus că fermierii nu au renunțat la acțiunile de protest, doar că e nevoie de un pic de stabilitate politică pentru ca aceștia să-și poată revendica solicitările de la autorități.

„Nu. Situația aceasta foarte neclară ce ține de un Guvern fie el interimar sau de tranziție, noi nu știm ce se poate întâmpla în acest vector al funcționalității Guvernului. Trebuie să așteptăm puțin, să vedem la cine să ne adresăm, la cine să mergem, de la cine să cerem, cui să argumentăm cee ace ne dorim noi, mai ales că acum și Parlamentul e în vacanța de iarnă”, a precizat Vasile Mîrzenco.

Totuși, el spune că ieri a avut o întrevedere cu președinta țării, Maia Sandu, care le-a arătat că problemele fermierilor sunt auzite, iar rezolvarea acestora s poate face numai în urma conclucrării constructive a agricultorilor, organizațiilor profesionale și cu autoritpățile statului responsabile de sectorul agricol.

„Ieri ne-am întâlnit cu doamna președintă a Republicii Moldova. Am avut o discuție foarte constructivă și avem cu cine vorbi și are cine să ne asculte. Am văzut că doamna președintă își face griji pentru situația noastră și nu numai. Nu am cerut promisiuni pentru că nu-I solid să facem lucrul ăsta de la un nou președinte intrat în funcție, dar am văzut că fără ca noi să solicităm ceva, ea ne-a sugerat și ne-a spus că va face tot ce-I stă în puteri în limita competențelor sale, ca să ne sprijine pe agricultorii care au siferit de secetă, și în ansamblu pentru situația din agricultură, pentru că nu aici se limitează problemele din sectorul agricol. Am avut o înțelegere scurtă că multitudinea de probleme poate fi soluționată numai în urma conclucrării constructive a agricultorilor, organizațiilor profesionale și cu autoritățile statului responsabile de sectorul agricol. Această abordare este destul de satisfăcătoare pentru noi.

Președinta țării, Maia Sandu, a confirmat despre întrevederea cu agricultorii plasând pe pagina sa oficială de Facebook un rezumat al întâlnirii.

„Ieri am avut o întrevedere cu mai mulți reprezentanți ai agricultorilor din țară.

Agricultorii se află într-o situație complicată, din cauza secetei din acest an, dar și din cauza indiferenței guvernării. Ei au ieșit în stradă pentru a cere sprijin de la guvern și parlament ca să poată acoperi parțial pierderile suferite din cauza secetei, ca să poată reeșalona creditele, așa încât să poată începe următorul sezon agricol. Din păcate, majoritatea parlamentară din ultimele săptămâni i-a mințit pe oameni și nu a inclus în bugetul pentru 2021 ajutor pentru gospodăriile agricole, așa cum a promis.

M-am bucurat de sprijinul promis de Președintele României, Klaus Iohannis - ajutorul de aproximativ 6.000 de tone de motorină, și i-am îndemnat pe agricultori să propună un mecanism de distribuire a motorinei oferite de partea română. De asemenea, o să cer Ministerului Agriculturii să intermedieze o întâlnire cu reprezentanții sitemului bancar privind dobânda creditelor și identificarea unor soluții pentru reeșalonarea/restructurarea datoriilor pentru creditele contractate anterior.

Pentru a depăși această situație creată de lipsa unei majorități responsabile în parlament, voi solicita în continuare ajutoare externe pentru a sprijini gospodăriile cele mai afectate. În același timp, voi promova proiecte care să soluționeze problemele sistemice din sectorul agricol, inclusiv construirea sistemelor de irigare, așa încât să avem producție agricolă competitivă pe piața locală și pe piețele externe”, a scris Maia Sandu pe pagina de Facebook.

Amintim că la începutul lunii decembrie, zeci de tractoare au fost stopate către polițiști, în timp ce agricultorii s-ar fi pornit la protest în PMAN.

Ulterior, fermierii au ajuns în centrul capitalei și au staționat cu tractoarele, până astăzi, 30 decembrie. La data de 16 decembrie, fermierii au organizat un nou protest. Aceștia au venit cu tractoarele în fața Parlamentului, ulterior au încercat să urcă cu acestea pe scările Legislativului. După mai multe îmbrânceli, oamenii legii folosesc gaze lacrimogene pentru a calma spiritele. Bulevardul Ștefan cel Mare a fost blocat. În momentul altercațiilor autoritățile au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea.

Totodată, în urma acțiunilor de protest organizate ieri în centrul Chișinăului, Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că 4 angajați ai Inspectoratului General de Carabinieri au avut de suferit din cauza altercațiilor. Astfel, angajaților MAI li s-a acordat primul ajutor medical la Institutul Medicină de urgență, după care au fost internați în Spitalul Ministerului Afacerilor Interne cu traumatisme asociate cu gradul de gravitate diferit, se arată într-un comunicat al Ministerului de Interne.

La data de 22 decembrie protestele din centrul capitalei au luat amploare. Fermierii cu tractoare au revenit în fața Guvernului și au blocat circulația pe bulevardul Ștefan cel Mare. În același timp, alți câțiva fermieri au fost opriți de oamenii legii pe traseul Chișinău-Leușeni. Aceștia și-au luat tehnica agricolă și au pornit spre capitală.

Fermierii au cerut atunci demisia Guvernului.

Pe de altă parte, deputații au afirmat că două revendicări principale ale fermierilor, menținerea TVA la 8% și majorarea fondului de subvenționare au fost realizate, de aceea nu e clar „ce stă în spatele protestelor”.

Ieri, la întrevederea Maiei Sandu cu Klaus Iohannis, președintele României a promis 6000 tone de motorină pentru fermieri.


Pub