Soluțiile Maiei Sandu: PAS va sesiza mâine Curtea Constituțională privind „autodizolvarea Parlamentului”

Președinta Maia Sandu va aștepta decizia Curții Constituționale pe o sesizare ce o va depune mâine Partidul Acțiune și Solidaritate. Formațiunea va cere o părere privind posibilitatea de autodizolvare a Parlamentului, întrucât declanșarea cât mai rapidă a alegerilor anticipate este cea mai bună soluție acum, a declarat Maia Sandu la Politica de la TV8.

Foto: UNIMEDIA

„O soluție care a fost propusă și înțeleg că cei de la PAS vor merge mâine la Curtea Constituțională să se examineze posibilitatea autodizolvării Parlamentului.

Asta ar fi cea mai rapidă soluție, dacă CC va considera că este constituțională această modalitate. Ar fi nevoie de 2/3 din voturile deputaților pentru a se pune în aplicare această decizie. Aceasta ar fi calea cea mai scurtă pentru declanșarea alegerilor Parlamentare. Așa vom vedea și cine cu adevărat vrea declanșarea alegerilor anticipate.

Cred că CC va examina destul de repede, pentru că înțelege în ce impas s-a pomenit Republica Moldova.

Noi mizăm că se va examina în câteva zile. Dacă se va decide altfel, atunci vom vedea și vom discuta.

Nu există în Constituție o astfel de prevedere, dar nici nu este interzisă această opțiune.

Dacă se va spune că nu e posibilă, atunci eu voi veni cu o a doua soluție, mai puțin optimă, presupune un drum mai lung până la anticipate, dar pe care o vom discuta doar după ce se va epuiza prima opțiune”, a declarat președinta Maia Sandu.

Oficiala a evitat să dea numele viitorului premier interimar, menționând că legea o obligă să numească unul din rândul miniștrilor care rămân în Guvernul demisionar.

Printre numele vehiculate se numără ministrul Apărării, Victor Gaiciuc și ministrul de Externe, Aureliu Ciocoi.

La rândul său, fostul șef de stat, liderul PSRM, Igor Dodon a calificat ideea de „autodizolvare a Parlamentului” drept o „fantezie politică”.

Republica Moldova a intrat în impas politic, după ce premierul Ion Chicu a anunțat că demisionează, iar din 1 ianuarie nu va mai asigura nici interimatul funcției.

În consecință, Maia Sandu s-a văzut nevoită să demareze consultări cu reprezentanți ai Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, PAS, Platforma DA, Partidului Democrat, Partidului Şor și Pro-Moldova.

După consultări, președinta Maia Sandu, a declarat că va veni în câteva zile cu soluția, așa cum o vede ea, întrucât deputații nu au declarat că ar avea creată vreo majoritate și toate fracțiunile au pledat, cu unele diferențe, că pledează pentru alegeri parlamentare anticipate.

O decizie a Curții Constituționale stabilește că șeful statului este obligat, în 45 de zile, să propună un candidat la funcția de prim-ministru.


Pub