Principală  —  IMPORTANTE   —   Mesajul președintei R. Moldova, Maia…

Mesajul președintei R. Moldova, Maia Sandu, după o întrevedere cu mai mulți reprezentanți ai agricultorilor

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a avut marți, 29 decembrie, o întrevedere cu mai mulți reprezentanți ai agricultorilor din țara.

Într-un mesaj postat pe Facebook, președinta R. Moldova menționeză că, în cadrul întrevederii, a discutat cu fermierii despre identificarea mai multor soluții care urmează să fie aplicate pentru a sprijini agricultorii.

Agricultorii se află într-o situație complicată, din cauza secetei din acest an, dar și din cauza indiferenței guvernării. Ei au ieșit în stradă pentru a cere sprijin de la guvern și parlament ca să poată acoperi parțial pierderile suferite din cauza secetei, ca să poată reeșalona creditele, așa încât să poată începe următorul sezon agricol. Din păcate, majoritatea parlamentară din ultimele săptămâni i-a mințit pe oameni și nu a inclus în bugetul pentru 2021 ajutor pentru gospodăriile agricole, așa cum a promis.

M-am bucurat de sprijinul promis de Președintele României, Klaus Iohannis – ajutorul de aproximativ 6.000 de tone de motorină, și i-am îndemnat pe agricultori să propună un mecanism de distribuire a motorinei oferite de partea română.

De asemenea, o să cer Ministerului agriculturii să intermedieze o întâlnire cu reprezentanții sitemului bancar privind dobânda creditelor și identificarea unor soluții pentru reeșalonarea/restructurarea datoriilor pentru creditele contractate anterior. Pentru a depăși această situație creată de lipsa unei majorități responsabile în Parlament, voi solicita în continuare ajutoare externe pentru a sprijini gospodăriile cele mai afectate. În același timp, voi promova proiecte care să soluționeze problemele sistemice din sectorul agricol, inclusiv construirea sistemelor de irigare, așa încât să avem producție agricolă competitivă pe piața locală și pe piețele externe”, a notat Maia Sandu.

Agricultorii din mai multe raioane, care au venit cu tractoarele la Chișinău și au protestat mai multe zile în șir, anunță că miercuri, 30 decembrie, își vor retrage tractoarelele parcate în fața Guvernului și Parlamentului.

Fermierii protestatari au menționat că marți seară au avut o întrevedere cu președinta R. Moldova, Maia Sandu, în cadrului căreia au fost discutate problemele cu care se confruntă agricultorii.

Zile în șir, fermieri veniți cu tractoarele din mai multe raioane ale R. Moldova au protestat în centrul Capitalei. Agricultorii spun să au înregistrat mari pierderi și cer ajutorul autorităților pentru a merge mai departe, însă, potrivit lor, până acum statul nu a ținut cont de necesitățile și solicitările lor.

În cadrul manifestațiilor, fermierii le-au solicitat autorităților să nu majoreze cota TVA în agricultură de la 8 la 12%.

Aflat într-o vizită oficială la Chișinău, președinte României, Klaus Iohannis, a anunțat marți, 29 decembrie, un pachet de sprijin masiv pentru R. Moldova, care include până la 200.000 de doze de vaccin anti-COVID-19, dar și 6000 de tone de motorină pentru agricultori și contribuții financiare pentru consolidarea societății civile și a independenței mass-media din țara noastră.