Principală  —  IMPORTANTE   —   Chicu anunță când a decis…

Chicu anunță când a decis că nu va asigura interimatul. Președinta Sandu i-ar fi spus că are o candidatură pentru această funcție

Prim-ministru demisionar, Ion Chicu, susține că a informat-o pe președinta Maia Sandu la 4 decembrie că în cazul în care se va recurge la demisia Guvernului pentru declanșarea alegerilor parlamentare anticipate, el nu va asigura interimatul. Chicu își motivează refuzul de a asigura interimatul cu faptul că bugetul de stat este aprobat, iar instituțiile pot funcționa și în regim de Guvern interimar.

În cadrul unei emisiuni la TVR Moldova, Ion Chicu a spus că este surprins de etichetările din ultimul timp ale președintei Sandu și a deputaților PAS, întrucât a informat de la începutul lunii decembrie că nu va accepta interimatul de prim-ministru.

„În discuția avută pe 4 decembrie, i-am comunicat președintelui țării, pe atunci ales, că în cazul în care dumneaei alege demisia Guvernului ca opțiune pentru dizolvarea Parlamentului eu nu voi asigura interimatul. Dumneaei știe acest lucru încă de la 4 decembrie și îmi este cam stranie reacția și etichetările din ultimele zile ale dumneaei și a colegilor ei. Eu am spus că nu voi asigura interimatul pentru că această cale de dizolvare a Parlamentului este una legală, dar are riscuri și nu este cea mai recomandată”, a spus Chicu.

Premierul demisionar susține că a venit cu o altă propunere, mult mai fezabilă.

„Cea mai recomandată cale pe care i-am comunicat-o este ca Parlamentul timp de 90 de zile să nu aprobe legi. Acest lucru era deja agreat cu cea mai mare fracțiune din Parlament (PSRM – n.r.) și dacă PAS ar fi fost de acord cu această cale se putea lua o pauză de 90 de zile pe aprobarea legilor, ceea ce permitea dizolvarea Parlamentului. În schimb, rămânea un Guvern funcțional care putea să semneze acord cu FMI, care putea să-și angajeze răspunderea pe acordul cu FMI, și totodată aceste 90 de zile să curgă fără a fi întrerupte. Răspunsul dumneaei a fost protestul din 6 decembrie, cu insistența de demisie a Guvernului”, a mai spus acesta.

Chicu susține că președinta i-a comunicat că ar avea o candidatură pentru funcția de prim-ministru interimar, în cazul în care pleacă Guvernul Chicu.

„Atunci avea candidaturi. Era clar cine, dar nu este corect să dau nume”, a spus acesta.

Chicu își motivează refuzul de a asigura interimatul cu faptul că bugetul de stat este aprobat, iar instituțiile pot funcționa și în regim de Guvern interimar.

„Nu este vorba de principiu sau atribuții limitate, dar odată aprobat bugetul și fiind asigurați bani pe contul bugetului mare necesitate într-un prim-ministru nu este. Instituțiile statului vor asigura funcționalitatea lucrurilor în regim de Guvern în exercițiu și nu sunt riscuri majore pentru funcționare până în luna mai-iunie, când vor fi organizate alegeri”, a mai spus Ion Chicu.

Comentând decizia premierului Ion Chicu de a asigura interimatul până la 31 decembrie, Sandu a spus că această funcție va fi suplinită din contul celor care „sunt mai puțin lași” și nu pleacă.

„Legea scrie foarte clar ce se întâmplă cu înlocuirea miniștrilor care pleacă. Funcțiile rămase vacante vor trebui suplinite din contul miniștrilor care nu pleacă. Funcția de prim-ministru de cei care sunt mai puțin lași”, a spus Sandu.

La 24 decembrie Ion Chicu a anunțat că va asigura interimatul funcției de premier al R. Moldova până la data de 31 decembrie 2020. Anunțul a venit la o zi după ce Chicu a anunțat demisia Guvernului.

De la 1 ianuarie 2021 în demisie pleacă și ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, ministrul Finanțelor Serghei Pușcuța, dar și ministrul Economiei și Infrastructurii Anatol Usatîi.

Potrivit Constituției R. Moldova, „în cazul imposibilităţii prim-ministrului de a-şi exercita atribuţiile sau în cazul decesului acestuia, preşedintele Republicii Moldova va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar până la formarea noului Guvern”.

În acest sens, președinta R. Moldova ar trebui să desemneze un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar până la formarea noului Guvern. Astfel, miniștrii care rămân în funcție după 31 decembrie sunt:

Guvernul Chicu a fost învestit la 14 noiembrie 2019 cu votul deputaților PSRM, PDM și deputatul independent Alexandru Oleinic. În total, pentru au votat atunci 62 de deputați.