Principală  —  IMPORTANTE   —   Șeful SPPS, revocat din funcție…

Șeful SPPS, revocat din funcție de președinta Sandu

Șeful Serviciului Protecție și Pază de Stat, Iaroslav Martin, a fost revocat din funcție de către președinta Maia Sandu.

Iaroslav Martin a fost revocat din funcția de șef al Serviciului Protecție și Pază de Stat miercuri, 30 decembrie. Informația a fost confirmată pentru ZdG de Secretarul general al Aparatului Președintelui, Andrei Spînu.

Martin a fost numit șef al SPPS la sfârșitul lunii iunie 2019, în urma unor modificări legislative, operate în aceeași lună, astfel instituția a trecut din subordinea Parlamentului în cea a președintelui R. Moldova. Potrivit noilor prevederi, președintele are dreptul să decidă asupra acordării protecției demnitarilor de stat, inclusiv asupra pazei sediilor de lucru, reședințelor și obiectelor de importanţă majoră, precum şi să numească conducerea Serviciului. Astfel, la câteva zile după aceste modificări, Igor Dodon l-a numit în funcția de șef al SPPS pe colonelul Iaroslav Martin.

Tot atunci, în funcția de director adjunct a fost numit Petru Corduneanu, fost consilier municipal și fost deputat PSRM. Corduneanu și-a dat demisia din funcție la 21 decembrie, iar la 28 decembrie prin ordinul ministrului Afacerilor Interne, Pavel Voicu, a fost numit Comandant adjunct al Inspectoratului General de Carabinieri.

SPPS este un organ de stat cu atribuţii speciale în domeniul securităţii statului, specializat în asigurarea protecţiei demnitarilor R. Moldova.