10:26:28 29.03.2024
Stiri

Fost MINISTRU, despre „BOMBA” care va exploda după Revelion: „În ambele legi sunt plasate mai multe „bombe cu efect întârziat”. De la 1 ianuarie, ne putem aștepta la CREȘTERI nelimitate ale prețului pentru sute sau chiar mii de medicamente”

Actualitate 30.12.2020 10:29 Vizualizări3108 Autor: Ziarul National
Fost MINISTRU, despre „BOMBA” care va exploda după Revelion: „În ambele legi sunt plasate mai multe „bombe cu efect întârziat”. De la 1 ianuarie, ne putem aștepta la CREȘTERI nelimitate ale prețului pentru sute sau chiar mii de medicamente”


Legile care permit farmaciile ambulante pe teritoriul R. Moldova și scumpirea medicamentelor, aprobate recent, fără dezbateri, de către deputații socialiști și Partidul Șor, conțin „bombe”, care vor exploda imediat după Revelion, atenționează fostul ministru al Sănătății, Mircea Buga.

„În vâltoarea evenimentelor curente, puțini au remarcat publicarea în „Monitorul Oficial” din 25 decembrie curent (chiar de Crăciun!) a Legii nr. 240, adoptată în vestita ședință a Parlamentului din 16 decembrie. Această lege, votată la pachet cu alta, nr. 236, modifică substanțial funcționarea sistemului farmaceutic. În ambele legi (nr. 236 și nr. 240) sunt plasate mai multe „bombe cu efect întârziat” pentru securitatea farmaceutică a statului, cu amenințare directă la adresa sănătății populației. Una dintre „bombe” va exploda (va intra în vigoare) la 1 ianuarie 2021. În baza unui amendament aprobat de Parlament, fără a avea avizul obligatoriu al Guvernului, prețurile la medicamentele fără prescriere nu vor mai fi reglementate, adică vor fi stabilite în mod liber, fără plafonarea adaosului comercial ca în prezent. Astea sunt, de fapt, toate medicamentele eliberate fără rețetă”, a remarcat fostul ministru.



Astfel, Mircea Buga prezice creșterea prețurilor la medicamente în plină pandemie. „De la 1 ianuarie ne putem aștepta la creșteri nelimitate ale prețului pentru sute sau chiar mii de medicamente, cu diferența plătită din buzunarul cetățenilor sau din fonduri publice. Și asta în plină pandemie”, a punctat Mircea Buga.

Amintim că Partidul Democrat (PD) a contestat la Curtea Constituțională aceste legi care ar pune, în opinia democraților, în pericol sănătatea populației și securitatea farmaceutică a R. Moldova.

Potrivit liderului democrat Pavel Filip, farmaciile ambulante, așa-numitele „farmacii” sub formă de „tonete, tarabe, tejghele, cărucioare”, fără licență, fără aviz sanitar, fără certificat de acreditare, sunt o invenție electorală. Chiar și Guvernul a recunoscut că statul nu va putea controla aceste așa-zise „farmacii”, care nici măcar nu vor putea asigura un regim corect de depozitare și transportare a medicamentelor.

„Am contestat la CC proiectele prin care Șor a primit de la Dodon dreptul de a-și bate joc de viața și sănătatea oamenilor, în ciuda faptului că atât Guvernul, cât și CNA au dat avize negative la aceste proiecte. Toate pun în pericol sănătatea oamenilor și securitatea farmaceutică a țării și încalcă dreptul la ocrotirea sănătății, drept consfințit de Constituție”, a declarat președintele PD, Pavel Filip.

Pavel Filip a amintit că prevederile respectivelor legi au fost criticate și de comunitatea academică a Facultății de Farmacie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și de la Asociația Farmaciștilor din R. Moldova, care constată că „este o acțiune țintită de subminare a sistemului farmaceutic prin discreditarea farmaciștilor și prin dorința de a scoate de sub control acest domeniu atât de specific”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md