Top șapte cele mai citite interviuri de pe Anticoruptie.md în 2020

Mariana Colun
30/12/2020
Colaj: CIJM

În 2020, portalul Anticoruptie.md, al Centrului de Investigații Jurnalistice, a publicat mai multe interviuri cu persoane cu renume, politicieni, experți, foști funcționari publici, judecători, precum și simpli emigranți despre situația politică, starea justiției, drepturile omului, dezvăluiri despre schemele de corupție din instituții publice, dar și despre provocările vieții de emigrant. Echipa Anticoruptie.md vă oferă șapte dintre interviurile cele mai citite pe parcursul anului 2020.

Domnica Manole

1. Domnica Manole: „O instituție care dă impresia că se află în buzunarul celor ale căror acte și acțiuni trebuie să le verifice nu-și îndeplinește scopul pe care i-l prescrie Constituția”, interviul cu președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, preluat de la portalul Juridice.ro, a înregistrat peste 18.900 de accesări.

Președinta CC a vorbit despre activitatea Înaltei Curți, presiunile pe care le-a resimțit din partea politicului, cum își propune să administreze instituția și să o ferească de interferențele politicului.

Nadejda Cravcenco

2. Nadejda Cravcenco: „Odată revenit acasă, e foarte greu să te readaptezi, te simți străin și neînțeles”, interviul cu Nadejda Cravcenco, care a acumulat 18.700 de vizualizări. După 20 de ani petrecuți în Italia, a hotărât să revină în Moldova și să se angajeze în calitate de pedagog-logoped la Centrul de asistență specializată și plasament temporar „Încredere” din Ștefan-Vodă. Nadejda Cravcenco ne-a relatat despre provocările revenirii la baștină, despre difucultățile readaptării, precum și la ce ar trebui să se aștepte conaționalii noștri odată ce iau decizia să se întoarcă în țară.

Parascovia Munteanu. Foto: CIJM

3. Parascovia Munteanu:  „Atâta timp cât nu va exista legătură dintre politici, servicii sociale și bugete, nu vom avea rezultate în asigurarea drepturilor persoanelor cu dizabilități”, interviul cu experta în protecția drepturilor persoanelor cu dizabilități și coordonatoare de proiecte în cadrul organizației Keystone Moldova, Parascovia Munteanu, a înregistrat circa 16.300 de accesări.

Aceasta a vorbit despre ce s-a reușit și unde mai avem încă probleme de soluționat, după ce, în 2010, Republica Moldova s-a angajat, prin ratificarea Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, să asigure șanse egale și oportunități pentru integrare și dezvoltare tuturor persoanelor cu dizabilități. 

Parascovia Munteanu a relatat despre cum sunt respectate drepturile persoanelor cu dizabilități în Republica Moldova, politici de dezinstituționalizare și integrare în comunitate, dezvoltare de servicii în comunitate, despre atitudini și mentalitate, despre implicarea autorităților, dar și despre efortul și dedicația cu care lucrează mai multe organizații neguvernametale pentru a promova drepturile persoanelor cu nevoi speciale, pentru a le ușura viața mamelor cu copii cu dizabilități, precum și a familiilor în care sunt persoane cu nevoi speciale.

Maia Sandu. Foto: BIRN

4. INTERVIU// Maia Sandu: Dodon este produsul corupției sistemice. Ajunsă președinte voi cere dizolvarea Parlamentului - interviul cu Maia Sandu, preluat integral de la portalul Balkan Insight, a înregistrat circa 13.600 de accesări.

Înainte de cursa electorală prezidențială, pe atunci lidera opoziției de la Chișinău, Maia Sandu, a declarat că își va concentra mesajul pe lupta anticorupție din Republica Moldova.

Ea a explicat de ce Igor Dodon este un exponent al corupției. Maia Sandu a spus că, dacă alegerile urmau să fie fraudate prin amendarea Codului Electoral, lipsa de observatori independenți și aducerea alegătorilor din Transnistria contra plată, va scoate oamenii în stradă.

Nicolae Proca

5. Nicolae Proca, semnatar al Declarației de Independență: „Cu traseism politic și corupție nu vom rezolva niciodată problemele durute ale țarii și acestui mic popor”, interviul cu Nicolae Proca, semnatar al Declarației de Independență, a înregistrat 13.200 de accesări

Nicolae Proca s-a născut la 16 decembrie 1949 în Hădărăuți, Ocnița. A absolvit în 1972 Facultatea de Istorie a Universității de Stat din Moldova. A lucrat pedagog, apoi s-a lansat în politică. A asigurat președinția Comitetului Executiv raional Rezina.

A fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova în perioada 1990-1994. După expirarea mandatului s-a întors pe tărâmul pedagogic și a activat până în 2016. În ajunul celebrării celor 29 de ani de la semnarea Declarației de Independență a Republicii Moldova, reporterii portalului Anticoruptie.md au discutat cu Nicolae Proca, unul dintre cei 278 de semnatari ai Declarației de Independență a Republicii Moldova.

El a vorbit despre importanța educării cetățeanului în spirit patriotic și de conștientizarea alegerilor pe care le facem atunci când mergem la vot.​

Ion Manole

6. Ion Manole, Promolex: „UE nu pune presiuni, ci ne oferă propriul exemplu în respectarea drepturilor omului. Republica Moldova a irosit ultimii 10 ani”, interviul cu președintele Promo-LEX, Ion Manole, a înregistrat 11.800 de accesări

Manole a vorbit despre carențele constatate după șase ani de când Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, angajându-se să pună în practică cele mai buni legi care să asigure drepturile și libertățile omului. Președintele Asociației Promo-LEX a scos în evidență ce s-a reușit în îndeplinirea agajamentelor privind drepturile omului din Acordul de Asociere RM-UE, unde sunt restanțe și ce acțiuni ar trebui să întreprindă autoritățile pentru a avansa în procesul de integrare europeană.    

Victoria Sanduța

7. Victoria Sanduța: „Judecătorii sunt mai liberi, dar continuă să simtă presiuni din partea Consiliului Superior al Magistraturii”interviul cu magistrata Victoria Sanduța de la Judecătoria Chișinău, a adunat 11.600 de vizualizări.

Am vorbit cu magistrata Victoria Sanduța în contextul unui sistem judiciar zdruncinat de denunțarea unor influențe necorespunzătoare în actul justiției din partea politicului, dosare penale, revocarea membrilor și numirea membrilor CSM, precum și de excluderea, calificată drept abuzivă, din sistem a judecătorului Mihai Murguleț, în plină situație de urgență. Magistrata a relatat că judecătorii se simt acum mai liberi, dar continuă să simtă presiuni din partea organului de autoadministrare a sistemului, deciziile căruia devin tot mai obscure și mai arbitrare, iar posibilitățile de reacționare la abuzuri sunt tot mai limitate.

Magistrata a vorbit și despre modificările făcute în grabă la Legea privind CSM, despre numirea noilor membri în cadrul Consiliului, care ar contraveni principiilor statului de drept, despre retragerea garanțiilor sociale ale judecătorilor, termenul de numire inițială a magistraților pe cinci ani, care ar trebui exclus, despre cazul Murguleț și lipsa solidarității din sistemul judecătoresc.

Mariana Colun
30/12/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii